Суспільство

Алкоголізм – небезпечна проблема мешканців Житомирської області, причому не тільки дорослих

20 August 2008, 15:12

Якщо розглядати причини хвилі алкоголізму, що фактично захлеснула українське суспільство, то, спадає на думку, що головною з них все ж таки є неспроможність в силу тих чи інших причин самореалізуватися особі, що зловживає спиртним. Проте це стосується вже дорослих людей, яким не вистачило чи то бажання, чи то сили, а чи матеріальних статків для того, щоб з гідністю зберегти  своє місце у бурхливому суспільному процесі. Інша ж справа – діти, які не просто ще не встигли утвердитися і знайти собі місце під сонцем, але й упевнено втрачають такі можливості через поступову згубну звичку до вживання алкоголю.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я провели опитування 200 тисяч учнів 5-10 класів. За результатами анкетування Україна випередила усі європейські країни, зайнявши, в конкретному випадку, далеко не почесне перше місце з дитячого алкоголізму. Виявляється, 40% українських школярів регулярно вживають алкоголь. Втім, під регулярністю слід розуміти не як «раз на місяць», адже підлітки з пляшками пива або слабоалкогольними напоями на вулицях, навіть не старшого шкільного віку, а 13-15-річні, стали чомусь нормою.

Сьогодні у багатьох магазинах висять таблички типу «Алкогольні та тютюнові вироби особам до 18 років не відпускаються» або «Я не продаю дітям тютюн та спиртне», проте реально їх купують і 10-ти і 12-річні діти чи то для батька, чи то для гостей, чи то для таких самих дітей, як і неповнолітній покупець.

Тільки на Житомирщині офіційно на обліках перебувають понад 25-ти неповнолітніх, що систематично вживають алкоголь, ще трьом підліткам лікарями встановлено страшний діагноз – алкоголізм. Проте це тільки офіційні дані, які, зглядаючись на ситуацію, можна сміливо принаймні потроїти.

Не те, щоб навіть вкінець подолати, а хоча б утримати від подальшого загрозливого прогресування явище розповсюдження алкоголізму в дитячому та молодіжному середовищі, Міністерством внутрішніх справ України ініційовано проведення профілактичних заходів щодо боротьби з пияцтвом у молодіжному середовищі у період з 25 липня по  1 вересня. Відповідно до запланованих заходів, правоохоронці спільно з представниками служб у справах дітей, управлінь освіти та науки райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та громадськості проводять комплексну профілактику. Відтак, до цієї роботи залучається понад 300 працівників міліції Житомирщини і стільки ж представників інших зацікавлених органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відпрацьовуються місця масового проведення святкових заходів, кафе-барів, комп’ютерних клубів, дискотек, залізничних та автовокзалів, будинків культур та інших місць концентрації та відпочинку молоді. А ще на особливому контролі правоохоронців знаходиться протизаконна реалізація алкогольних та тютюнових виробів особам, що не досягли повноліття.

За свідченнями начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області Бориса Васькевича, лише упродовж трьох тижнів до адміністративної відповідальності притягнено близько 400 осіб. Для 26 жителів області є нормальним чаркування з неповнолітніми. Наступним кроком стає спонукання до вчинення тих чи інших протиправних дій, як правило, крадіжок. А ще дуже часто у стані сп'яніння відбуваються насильницькі злочини. І не дивно: алкоголь стимулює агресивність та сприяє виплеску негативних емоцій. От і виходить, що найдрібніша суперечка на ґрунті якихось незрозумілих неприязних стосунків, яку на тверезий розум можна було б легко втихомирити, призводить до непоправних трагедій. Для п’яної людини все не так: не так подивився, не так повернувся, не тими словами заговорив тощо. І саме в цей момент чомусь під руки потрапляють речі, які згодом стають знаряддям скоєння злочину. А іноді й вони непотрібні, адже під впливом алкоголю в роздратованої людини з’являється диявольська фізична сила, а кулаки так і наливаються свинцем. Для того, щоб покалічити, а то й позбавити життя того, хто опиняється поруч, вистачає і цього. А пияцтво серед неповнолітніх тим паче дуже тісно пов'язано з їхньою  поведінкою. Воно різко послаблює самоконтроль, а тому злочини, що вчиняються у безконтрольному стані підлітками завжди вражають своєю жорстокістю.

Справедливе питання: а куди ж дивляться відповідальні за дитину люди – батьки чи особи, що їх замінюють? Відповідь безкомпромісна: за міліцейськими даними наразі 112 осіб притягнено до адміністративної відповідальності за нехтування батьківськими обов’язками. Виявляється, цим людям просто не вистачає часу або вони свідомо не вважають за потрібне його марнувати на такі дрібниці.

Працівниками міліції Житомирщини задокументовано майже 80 фактів появи підлітків у громадських місцях у стані алкогольного сп’яніння. Зайве, пояснювати, що до каральних функцій міліціонери вдаються у крайніх випадках. Найчастіше роблять усні зауваження та пропонують повертатись додому. Проте, вважають правоохоронці, покращання ситуації слід розпочинати зі змін у чинному законодавстві. Адже на сьогоднішній день законом не передбачена будь-яка  відповідальність за реалізацію неповнолітнім того ж пива чи слабоалкогольних напоїв. Хоча пиво або той самий джин-тонік за популярністю серед молоді випереджують будь-який наркотик – недорого, доступно, не загрожують життю та не викликають жахливої ломки. Проте регулярне вживання цих напоїв упродовж року може призвести до захворювання дітей на алкоголізм.

Шановні батьки! Правоохоронці вкотре звертаються до вас із проханням відповідальніше ставитися до своїх батьківських обов’язків. Не залишайте без уваги випадки появи своїх дітей у нетверезому стані, аби не допустити зародку біди. Більше спілкуйтеся з підлітками на теми згубних звичок, пояснюйте їх шкідливість, наводьте конкретні приклади. Самі того не розуміючи, підлітки вживають алкоголь, дуже часто культивуючи стан сп’яніння. Це пов’язано зі спробами «показати себе», виділитися на фоні інших, добитися уваги в компанії. Це, на їх думку, значно легше зробити під дією алкоголю.

Пам’ятайте, від того, як ви себе будете поводити, напряму залежатиме реакція вашої дитини безпосередньо на вас і на ті речі, які ви їй будете говорити. Налаштуйтеся на доброзичливий лад, інакше дитина просто вас не почує, а в гіршому випадку – робитиме вам на зло.

Бережіть себе і своїх дітей, остерігайтеся згубних звичок.

 

Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі