Влада

В Новограде-Волынском власти договорились с жителями, устроившими блокаду горящей свалки

21 August 2008, 13:08

Проблемою № 1 для міста є ситуація, що склалася навколо функціонування міського сміттєзвалища. Терміново припинити прийняття сміття на його територію вимагають мешканці вулиць Ярунської, Тельмана та інших, які задихаються від смоку та диму, що виникли в результаті пожежі на вкрай переповненому сміттєзвалищі, - повідомляє офіційний сайт міської ради.

Два дні поспіль люди не пускали машини із сміттям на полігон. Протягом останніх днів минулого тижня на об’єкті з ними зустрічався міський голова Микола Боровець та його заступники  - члени виконавчого комітету Василь Лень, Володимир Федорчук. В суботу вихід із ситуації, що склалася, шукали учасники спеціального зібрання. Присутні – заступники міського голови – члени виконавчого комітету, керівники депутатських фракцій міської ради, міського блоку політичних партій «Український блок», мешканці, які проживають у мікрорайонні сміттєзвалища, обговорювали пропозиції щодо прискорення вирішення нагальної проблеми. Виступи представників громади були вкрай емоційними, адже терпінню і очікуванню на покращення ситуації навколо роботи сміттєзвалища прийшов кінець.  Вимоги жителів були ультимативні – закрити, не пустити, вести сміття в інше місце.

   Міський голова Микола Боровець у трьох прийнятих розпорядженнях запропонував свої варіанти виходу із складної ситуації. В результаті довгого обговорення його звернення, пропозицій людей, депутатів міської ради О.І.Журбенка («Партія регіонів») Л.К.Савченка, Т.В.Соколюк («НСНУ»),В.Г. Федорчука , В.І.Остапчука, І.В.Гриценка, Г.М.Гончаров («Український блок») було вирішено терміново розпочати роботи щодо:

- гасіння пожежі, благоустрою старого сміттєзвалища,

-  виділення на ньому нового місця прийому сміття,

- очищення рівчака біля полігону з метою не забруднення ґрунтових вод,

- одночасно ведення робіт на виділеній під новий полігон земельній ділянці (зняття шару родючого ґрунту, прокладання дренажних труб та інше).

   Для прийняття остаточного рішення присутні на зібранні виїхали на міський полігон твердих побутових відходів, де зустрілися із іншими пікетувальниками. Представники громади та влади пішли на компроміс: блокада сміттєзвалища мешканцями припинена, під контролем громадськості та комунальників на полігоні активніше запрацювала техніка, відгортає сміття, пожежа погашена.

       Для організації громадського контролю за проведенням робіт на старому полігоні міський голова Микола Боровець призначив інспектора з організації робіт на полігоні Юлію Корнійчук .

   Наразі з 18 серпня 2008 року змінено графік прийняття сміття на міському полігоні для твердих побутових відходів від організацій та населення міста.  Сміття прийматиметься щоденно з 8.00-17.00 години крім неділі. Приватним особам суворо заборонено перебувати на території сміттєзвалища.

   Розпочати функціонування нового полігону для сміття заплановано на кінець грудня.

  Вирішення проблеми із вивезення та утилізацією сміття потребує комплексного підходу, а саме: створити умови для роздільного збору сміття, мобілізувати всі вільні кошти для ведення робіт, виготовити необхідні кошториси для їх проведення, депутатам міської ради звернутися до керівництва своїх партій та у центральні органи влади з вимогою про допомогу.

Как сообщал Житомир.info,  в дело о горящей свалке вмешалась прокуратура, которая обратилась в суд с требованием пристановить функционирование полигона.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі