Суспільство

В Житомирській області встановили новий пам'ятник Т.Шевченкові на місці зруйнованого німцями. ФОТОрепортаж

26 August 2008, 16:23

В селищі Мар’янівка Барановського району напередодні Дня незалежності відкрили єдиний в районі пам’ятник Тарасу Шевченку. Єдиний, але не перший. Попередник сучасного пам’ятника  Великому Кобзареві був споруджений ще в 1922 році в парку Баранівки і через 21 рік, в 1943-у, підірваний солдатами німецької армії.

Днями стати свідками урочистого відкриття пам’ятника Шевченкові забажали десятки мар’янівчан, - в святковому вбранні цілими родинами вони зібралися на центральній площі селища. Розповідали, що саме в центрі населеного пункту в них постійно проходять масові гуляння – на всі державні свята. А пам’ятник Великому Кобзареві доповнив ансамбль скульптурних споруд: в центрі Мар’янівки красується пам’ятник Мар’яни, велика культура склодуву, орел на постаменті та фонтан – улюблене місце зустрічі друзів та закоханих.

Сьогодні селище Мар’янівка розвивається доволі швидко. Два роки тому тут побудували нову школу. Торік відкрили дитячий садочок, який вже не має прийняти всіх бажаючих (до садку ходять 42 дитини, ще 20 змушені залишатися вдома – в садку немає місця). До 17 річниці Незалежності в Мар’янівці відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям. Селище майже повністю газифіковане, центральна дорога – заасфальтована. А головне, людям є де працювати – місцевий склозавод постійно нарощує потужності і сьогодні на виробництві задіяно 400 осіб. Саме економічна активність підприємства і дозволяє його керівникам та власникам асигнувати в добробут місцевої громади. Ось і пам’ятник Шевченкові поставили з ініціативи мар’янівчан та за фінансової підтримки заводу. Власник підприємства Павло Жебрівський відкрив таємницю: «Вартість пам’ятника українському поетові – всього 13 тисяч гривень. Але справа не в грошах – головне, що місцева громада почала працювати, не чекаючи чиєїсь допомоги. Керівництво заводу власноруч шліфувало граніт, у встановленні пам’ятника брали участь прості жителі селища. Ми ставимо перед собою мету – побудувати громадянське суспільство. І можна сказати, що в Мар’янівці це явище вже зароджується. Знаєте, хочеться допомагати тим, хто хоче щось робити. В Мар’янівці дуже ініціативним є голова правління ВАТ Мар’янівський склозавод Петро Костюк. Він і сам не спить, образно кажучи, і іншим спати не дає».  

 

 

 

 

   

А ще в мар’янівчан багато планів. Селищний голова Олександр Добровольський зазначив, що найближчим часом потрібно  побудувати  новий дитячий садочок, великий парк відпочинку, заасфальтувати кілька селищних вулиць, зробити повну реконструкцію будинку культури. Нам би хотілося жити краще, щоб Мар’янівка стала показовим селищем. І щоб кожен день проходив із користю для громади. Як наприклад день відкриття пам’ятника Шевченку. А щоб він запам’ятався мар’янівчанам надовго - до бібліотек всіх установ та закладів селища потрапив примірник «Кобзаря» - ще один подарунок підприємства своїм односельцям.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі