Суспільство

Плесень в квартире лишила житомирянку здоровья. ФОТО

31 August 2008, 15:02

53-річна житомирянка Валентина Пойта чекає осені із завмиранням серця: стіна у єдиній кімнаті її квартири знову покриється пліснявою, а хвороби бронхів і легенів загостряться., пишет газета   «Новости по-житомирски».

Так відбувається з року в рік вже понад три десятиліття, відколи вона з чоловіком отримала однокімнатну квартиру на першому поверсі 9-поверхового будинку по проїзду Ю. Кондратюка, 9 у Житомирі.

Коли наш кореспондент завітала до квартири, одразу вловила запах цвілі. Його не міг перебити навіть запах смаженої риби – господиня готувала вечерю для сина, який мав завітати у гості. «Ви теж чуєте? І це при прочиненому балконі. Кілька годин без вентиляції – і тут задихнутися можна», - коментує Валентина Миколаївна. Це при тому, що влітку «цвітіння» майже не помітне. Узимку ж, каже господиня, і верхній, і нижній кутки в сріблястому інеї. Батарея ледве тепла, а температура у квартирі опускається до 16-17 градусів. Ковдри не гріють – бере у ліжко пластикові пляшки з теплою водою. В інше місце не сховаєшся, бо кімната одна.

 

 

Чим тільки не намагалася вивести грибок господиня: і мастила, і фарбувала, просушувала і провітрювала – марно. Щойно починаються холоди, як стіна набуває свого сірого в цятки відтінку і своєрідно пахне. Зловісний куток нічим не закритий (меблі на віддалі) і не заклеєний. Навіщо, якщо завтра-післязавтра він знову порябіє?

Відчули на собі цю проблему ще з дитинства і двоє синів Пойти. Молодший і досі страждає на напади задухи, особливо уночі. Астма, каже Валентина Миколаївна. Хронічні хвороби, викликані цвіллю і холодом у кімнаті, зробили інваліда і з неї самої. Страждала на хронічні захворювання легень, бронхів, нирок, астму. Зараз має гнійний бронхіт та емфізему легень. Серйозно лікуватися не по кишені: живе лише на пенсію по інвалідності. Чоловіка нема, сини одружені, живуть окремо.

Виявилося, що цвіль і холод - це проблема не лише однієї квартири, а цілого будинку. І за її вирішенням мешканці неодноразово зверталися у різні інстанції. «Жіночка, котра навесні виміряла температуру у моїй квартирі, - думаю, це працівник районної котельні, - порадила звернутися у житловий кооператив «Космос», щоб нам промили батареї, - каже Валентина Пойта. - Прочитали у вашій газеті, що промивання батарей має відбуватися раз на три роки. У нас цього не було жодного разу за 36 років!».

Автор матеріалу пішла на прийом до начальника управління житлового господарства Житомирської міської ради Світлани Півоварової. Ось що вона сказала: “Обов’язково допоможемо, як тільки з’явиться можливість. Точніше, кошти у міському бюджеті. У Житомирі маса будинків, де необхідно промити внутрішньобудинкову систему опалення. Не все вдасться зробити до початку опалювального сезону. Однак будинок №9 по проїзду Кондратюка постараємося зробити в першу чергу». На це сподівається і редакція.

Анна Дмитрієва

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі