Суспільство

Молоді житомирські лісники довели, що знаються на лісництві негірше за дорослих. ФОТО

17 September 2008, 17:40

Шлях шкільних лісництв розпочався ще 40 років тому, коли у вересні 1968 року в Малинському та Радомишльському лісгоспах  було створено перші такі колективи. За цей час їх члени довели, що вони не лише добре розуміють необхідність бережливого відношення до природи, відповідальності за неї, а й вміють активно відстоювати  право нашого  «зеленого друга» на життя, примножувати його багатства.

Тепер лісівники навіть не уявляють, як би вони обходилися без своїх юних помічників. Адже члени шкільних лісництв опановують ази лісівничої справи, вчаться застосовувати знання на практиці. В лісгоспах вони є активними учасниками всіх добрих справ. Щорічно  висаджують близько 150 га лісу, проводять догляд за лісовими культурами, збирають майже 2 тисячі кг насіння лісових дерев та 6 тисяч кг жолудів. На закріплених територіях вони доглядають за мурашниками, підгодовують тварин взимку, виготовляють та розвішують біля 5 тисяч  синичників та шпаківень щорічно.

Крім того, учні  шкільних лісництв приймають активну участь у різноманітних акціях, конкурсах та фестивалях, таких як „Майбутнє лісу  в твоїх  руках”, „Зелений паросток майбутнього”, „Барви Полісся”, „Голос Землі” тощо, де неодноразово виходять переможцями.

За активної участі та фінансової підтримки Житомирського  обласного управління лісового та мисливського господарства і підпорядкованих підприємств  в нашій області створено 21 шкільне лісництво. А з 1988 року традиційним став обласний зліт юних лісівників.

Цьогоріч  в конкурсі взяли участь 20 команд з усіх лісогосподарських підприємств, підпорядкованих управлінню.  Юних учасників зльоту вітав начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук, котрий побажав їм гарних успіхів у всіх  справах, впевнених перемог не лише сьогодні, а й кожного дня  та  не забувати свого головного покликання: бути другом природи, незалежно від того,  яку  вони  оберуть спеціальність.

Традиційно юні лісівники демонстрували знання з лісівничих дисциплін: розпізнавали лікарські рослини, деревні та кущові породи, гриби та дикоростучі ягоди, проводили таксаційні роботи. Особливого азарту додавали спортивні змагання ( не завадив навіть холодний дощ), а справжній святковий настрій створював огляд художньої самодіяльності. Були на святі і рекорди: школярки із Словечанського лісництва Невмержицька та Рудницька 652 рази підстрибнули на скакалці. До цього найкращим результатом було трохи більше 200 стрибків.

При підведенні підсумків  всі без винятку члени суддівської колегії відзначали, що з кожним роком рівень підготовки дітей стає значно вищим, і на сьогодні  значна частина їх фактично демонструє знання на рівні студентів лісогосподарських факультетів вищих навчальних закладів. Немає сумнівів, що в майбутньому вони стануть гарними спеціалістами лісової галузі та достойно продовжать справу сьогоднішніх лісівників.

Після оголошення результатів члени шкільного лісництва «Паросток» Баранівського лісомисгоспу, яке у впертій боротьбі вибороло І місце, зізналися, що до цієї перемоги вони йшли 7 років, і щоразу їм не вистачало 1-2 балів. ІІ та ІІІ місця посіли відповідно команди шкільних лісництв Малинського та Ємільчинського лісогосподарських підприємств. Всі вони повезли додому дипломи та цінні призи, повідомляє прес-служба ЖОУЛМГ.

Як підсумок, абсолютно всі команди отримали Грамоти обласного управління та обкому профспілки працівників лісового господарства і подарунки.  А ще -  радість від спілкування з однолітками та гарний настрій.

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі