Суспільство

35 жителей Бердичева получили "карту поляка"

27 September 2008, 18:59

Зустріч друзів та добрих знайомих аж ніяк не можна назвати офіційною, переконаний Бердичівський міський голова. Тому офіційну, згідно протоколу, зустріч між представниками міської влади та делегації з Республіки Польща, за пропозицією Василя Мазура, із самого початку було перейменовано у дружню. На ній змогу виступити отримали усі бажаючі з обох сторін, - повідомляє телеканал "ВІК"

 Нині наші народи живуть в особливий період — період інтеграції європейських країн, звучало у промовах. У тому, що ці країни намагаються об’єднатися, чимала заслуга міст-побратимів. Представники Бердичева, Явора, Сєдльце та Ченстохови впевнені: їхнім обов’язком є розвиток та примноження міст на благо своїх громад. Підтвердженням дружніх стосунків між містами-побратимами став традиційний обмін подарунками.

Ще одним доказом того, що Польща та Україна — дружні держави, стало вручення 35-ти бердичівлянам “Карт поляків”. Цей документ видається лише тій особі, яка зараховує себе до польського народу, знає та вважає рідною польську мову, зберігає польські традиції та звичаї, зазначив у своєму виступі консул РП у Луцьку Рафал Плевінські. “Карта поляка” надає її власнику ряд привілей, серед яких довготермінове перебування у Польщі з можливістю багаторазового перетинання кордону. У разі нещасного випадку “Карта поляка” дозволяє власнику користуватися безкоштовною медичною допомогою на тих самих засадах, що й громадяни Польщі.

Олена Денисевич власниця “Карти поляка”: “Хочу подякувати Польщі за те, що вона турбується про людей із польським походженням, які мешкають на Україні. “Карта поляка” надасть мені можливість відвідувати цю країну набагато частіше. Карта надає можливість отримувати знижки при відвідуванні музеїв. Також завдяки цій Карті можна легше отримати роботу, існує 30% знижка при подорожуванні потягом. Але, на жаль, власник цієї Карти не може отримати польське громадянство і проживати там постійно.”

Зі слів організаторів, ІХ Дні польської культури в Бердичеві вкотре підтвердили: поляки та українці мають спільне коріння, їхня історія тісно переплетена.

Іван Демусь заступник Бердичівського міського голови: “Підходять до завершення Дні польської культури... Вони вкотре підтвердили дружні стосунки між Бердичевом, Явором, Седльце та Ченстохови... Ця тісна співпраця призвела до зміцнення контактів між підприємцями, закладами культури та освіти. Вважаю, що ці Дні не тільки є підтвердженням стійких стосунків, а й сприяють закладанню міцного фундаменту у між країнами у майбутньому, тому що існує живе спілкування між молоддю України і Польщі.”

Автор: Олександр Єжель

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі