Суспільство

Где в Житомирской области можно посмотреть архивные документы и фотографии о Голодоморе 1932-1933 годов

3 October 2008, 09:55
     
З 29 вересня у Новограді-Волинському розпочала свою роботу фотовиставка архівних матеріалів на тему «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років геноцид українського народу». Виставка проходить в рамках відзначення 75 роковин цієї трагічної сторінки в історії українського народу.

     
На презентацію виставки, що розміщена у фойє другого поверху МПК ім. Лесі Українки,  зібралися вчителі історії, місцеві краєзнавці, молодь та очевидці тих подій. Своїми спогадами поділився А.А. Лосовський. Про відзначення в місті 75-х роковин голодоморів розповіла заступник міського голови В.С. Титяневич. Про роботу над збором свідчень очевидців тих років розповіла директор краєзнавчого музею О.М. Жовтюк.

     
Матеріали фотовиставки розповідають про Голодомор 1932-1933 років та репресії проти селянства, інтелігенції в 20-30 роки. Починаючи з 90-х років минулого сторіччя, коли з архівів України було знято гриф «секретно» науковці віднайшли та систематизували величезний історичний матеріал, зібрали свідчення тисяч українців, які пережили ті голодні роки. Дану фотовиставку підготували фахівці Українського Інституту Національної пам’яті.
 
Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Новоград-Волинської міськї ради.     
Джерелами для дослідження теми Голодомору та політичних репресій в основному є фонди Державних архівів, СБУ, районних комітетів КПУ – інформполітлисти, звіти, огляди, інформації про хід хлібозаготівлі, проведення с/г компанії. За даними дослідників найбільш постраждалими у Житомирській області є Любарський, Бердичівський, Троянівський, Коростенський, Ружинський. А Баранівський райони в часи Голодомору за невиконання натурплати було занесено на так звану «Чорну дошку». У роки жорстокого голоду на території сучасного Новоград-Волинського району, постраждали 39 сіл.   

     
До увічнення пам’яті мільйонів жертв тоталітарного режиму, крім власної свідомості українців, зобов’язує і виконання прийнятого у 2006 році Закону „Про Голодомор 1932-1933 років в Україні” та відповідний Указ Президента України Віктора Ющенка.

     
Фотовиставка на теренах міста працюватиме до 9 жовтня. Відвідати її зможуть усі бажаючі.

     
Тему голодомору в Україні продовжить вистава Волинського академічного муздрамтеатру ім. Т.Шевченка під назвою «Прости і помилуй», яка відбудеться 7 жовтня у міському палаці культури ім. Лесі Українки.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі