Суспільство

У тюрмах Житомирської області кожен п’ятий сидить за вбивство. ФОТО

18 December 2008, 11:20

У Житомирі вперше в Україні започаткований спільний проект під назвою „Впровадження гендерних підходів у роботу Кримінально – виконавчої інспекції Житомирської області”. Його ініціаторами стали Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Житомирській області і Житомирська обласна Асоціація фахівців соціальної сфери за підтримки Швейцарського бюро Співробітництва в Україні.

В середу, 17 грудня, в Житомирі відбувся круглий стіл на тему „Співпраця державних та громадських організацій щодо впровадження гендерних підходів у діяльність системи виконання покарань”.

Мета проекту – впровадження гендерних підходів у роботу працівників Кримінально – виконавчої інспекції /далі – КВІ, - авт./ Управління Держдепартаменту з питань виконання покарань задля гуманізації алтернативних видів покарань, які не зв’язані з позбавленням волі. В рамках проекту будуть проводитись тренінги для працівників підрозділів КВІ, а також для засуджених жінок, які перебувають на обліку в Кримінально – виконавчій інспекції в 10 райцентрах Житомирської області. Що буде сприяти підвищенню професійних якостей працівників КВІ та гуманному відношенню до засуджених.

 

 

Як повідомив корреспонденту „Новостей по – житомирски” начальник Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Житомирській області полковник внутрішньої служби Сергій Сисоєв, - на території області відсутні установи де перебувають жінки, засуджені до позбавлення волі. Але є жінки, які тримаються в слідчому ізоляторі. На сьогодні їх 40. А на обліку в КВІ перебувають 190 жінок, їх  покарання не пов’язане з позбавленням волі – виправні і громадські роботи. Альтернативне покарання застосовується коли людина вперше вчинила незначне правопорушення, злочин. І ці жінки мають змогу жити в сім’ях, працювати.

Сергій Сисоєв наголосив про важливість започаткованого проекту, що дасть змогу повернути жінку, матір, яка оступилася, до сім’ї, дітей і щоб не було повторення того, що з нею трапилось. І в цьому позитив. Але він не приховував своєї занепокоєності, коли сказав, що з п’яти з половиною тисяч засуджених, які перебувають в місцях позбавлення волі в Житомирській області, 1135 - утримуються за вбивства. З них 710 чоловік за вбивство при обтяжуючих обставинах. І майже половина - це молоді чоловіки від 20 до 30 років. Такого раніше не було і це надзвичайно тривожний сигнал.

Слухаючи полковника Сергія Сисоєва, я пригадував слова одного з офіцерів КВІ, які він сказав на круглому столі, що в наш нелегкий час соціальним службам, психологам потрібно започатковувати проекти, які направлені на увагу до проблем чоловіків, так само, як і до проблем жінок.

Влад Башинський

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі