Суспільство

Главный милиционер Житомирской области рассказал о работе и проблемах милиции

19 December 2008, 09:44

– Валерію Павловичу, Ви починали свою службу і довгий час працювали в органах внутрішніх справ Житомирщини. Сьогодні Ви керуєте обласною міліцією. Напевне, за час, що минув, таки відбулися якісь зміни в житомирській міліції?

- Практично дев’ять років я не був на Житомирщині. Звичайно за цей час багато чого змінилося. І насамперед слід говорити про зміни, що стосуються нашого суспільства. А міліцейська структура, як ви знаєте, невідривна від суспільства загалом.

Найперше, що кидається в очі – в житомирській міліції змінився особовий склад. Я не говорю особисто про когось, а маю на увазі зміну поколінь.
Сьогодні в міліції працюють молоді фахівці. І це є нормальним явищем.
Проте, якщо порівнювати з колишніми часами, то, хотілося б зазначити, що раніше в міліції працювали в основному люди із середньостатистичним віком від 40 до 50 років. Сьогодні ця, будемо говорити, вікова ланка працівників практично відсутня. В силу обставин без перебільшення досвідчені професіонали своєї справи знаходяться на заслуженому відпочинку, причому вихід на пенсію (для працівників оперативних служб – у 32-33 роки) час від часу носить масовий характер. І якщо з органів внутрішніх справ звільняється декілька тисяч працівників, то на їх місця приходить декілька сотень молодих людей, яких ще потрібно вчити, ділитися з ними набутим досвідом для того, щоб вони невдовзі стали теж професіоналами свої справи. А виходить так, що робити це, як правило, нікому. Адже нерідко буває, що в одному кабінеті працюють троє молодих офіцерів міліції: один з них позавчора приступив до виконання службових обов’язків, другий – вчора, а третій тільки сьогодні переступив поріг міліції. Таким чином ми маємо начальників районних відділів міліції капітанів та старших лейтенантів, яким ще потрібно було б вчитися і вчитися професійній майстерності. В ідеалі їм слід було б пройти такий собі «посадовий ланцюжок»: дільничний інспектор – оперативник карного розшуку – керівник відділення або відділу карного розшуку – заступник з оперативної роботи, а вже тільки згодом – керівник районної міліції.

Тобто, можна сказати, що на сьогоднішній день міліції (до речі, не тільки житомирській) не вистачає якісного професіоналізму працівників.

– Отже, сьогодні в міліції гостро стоїть питання якісного кадрового забезпечення. А якщо говорити про служби: яка з них в житомирській міліції особливо потребує професійних кадрів?

- В першу чергу, служба дільничних інспекторів міліції. Я зауважу, що у цьому підрозділі служба є найтяжчою та найвідповідальнішою. Дільничні інспектори – це по суті працівники, які постійно спілкуються з людьми, увесь час переймаються їх проблемами та намагаються розібратися у болючих для громадянина питаннях, а подекуди чим можна навіть допомогти. На ввіреній їм дільниці вони повинні знати все і про всіх: хто займається самогоноварінням, хто дебоширить у власній сім’ї, хто може бути потенційним злодієм тощо. А найголовніше – знати, як попередити усі протиправні діяння, як запобігти скоєнню злочинів чи правопорушень.
Повірте, не кожен може справитися з поставленими перед дільничним інспектором завданнями.

Не менше потребує дійсно професійних кадрів і служба Державтоінспекції. Не думайте, що працівники ДАІ стоять на дорогах тільки з однією сумнозвісною метою – зробити показник та заробити гроші. Категорично заперечую цю, на жаль, розповсюджену серед громадськості думку. В дорозі може трапитися все що завгодно. І першим пунктом допомоги дуже часто стає саме наряд працівників ДАІ, що несе службу на певній частині дороги. Вони підкажуть, де знаходиться найближчий медпункт, станція техобслуговування, уточнять маршрут руху водію, що збився з дороги.
Саме поблизу діючих стаціонарних постів ДАІ водії дуже часто зупиняються на ніч відпочити, відновити сили, адже впевнені, що безпечнішого місця на шляху вони не знайдуть.

Нещодавно до мене зателефонував столичний високопосадовець і висловив подяку житомирським працівникам ДАІ. Він розповів, що проїжджав Житомиром по вул. Жуйко, коли у нього зламався автомобіль. На той момент уже сутеніло, а він знаходився у незнайомому місті, й відшукати СТО не мав можливості. Побачивши неподалік екіпаж ДАІ, він підійшов до них, проте не став називатися, а просто звернувся за допомогою.
Міліціонери не просто підказали, де можна полагодити авто, а й особисто зайнялися вирішенням проблеми й надали кваліфіковану допомогу.

От саме таких кадрів нам сьогодні гостро не вистачає.

– Які основні напрямки в роботі житомирської міліції поточного року Ви могли б відмітити?

- Рік, що минає, для житомирських правоохоронців був непростий. Звичайно, якщо можна взагалі стверджувати, що щоденна робота міліції взагалі може бути простою. Ми значно посилили заходи щодо протидії злочинності на пріоритетних напрямках діяльності, зосередили увагу на забезпеченні належної охорони громадського порядку на вулицях, викритті злочинних схем у сфері економіки, виявленні та ліквідації організованих злочинних угрупувань, що займалися фінансовими махінаціями, були причетні до незаконного обігу наркотиків на території області, а також вчиняли злочини, пов’язані з торгівлею людьми. На сьогоднішній день, я вважаю, ми маємо досить непогані результати роботи на зазначених напрямках.

Окремої розмови потребує й тенденція щодо поліпшення ситуації на автошляхах. Цього року нами було вжито ряд дієвих заходів, направлених на зниження аварійності, а відповідно й зменшення кількості постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах. Думаю, що результати, яких нам вдалося досягти впродовж року в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, якщо і не будуть цілком втішними, то мають вселяти певний оптимізм.
Принаймні наша міліцейська статистика свідчить про значне зменшення у порівнянні з минулими роками як порушень на дорогах, так і дорожньо-транспортних пригод. А значить, працювали ми недаремно.

– Які злочини найчастіше вчиняються на території нашої області?

- Хотілося б зауважити, що на фоні зменшення кількості скоєних у поточному році навмисних вбивств, грабежів та крадіжок, сьогодні турбує зростання кількості випадків нанесення тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі що призводять до смерті потерпілих. Як правило, ці злочини вчиняються на побутовому ґрунті, як наслідок розпивання спиртних напоїв. Алкоголь стимулює агресивність та сприяє виплеску негативних емоцій. Під дією спиртного спливають колишні образи, загострюються конфліктні ситуації. Усе це в комплексі призводить до непоправних наслідків. Для п’яної людини все не так: не так подивився, не так повернувся, не тими словами заговорив тощо. І саме в цей момент чомусь під руки потрапляють речі, які згодом стають знаряддям скоєння злочину.

– Розкриття яких протиправних діянь досягається найскладніше?

- Дуже важко розкривати заказані вбивства та загалом злочини, що готуються. А ще доволі важко розкривати злочини у сфері економіки. Для цього потрібен неабиякий досвід роботи, професіоналізм. Працівнику міліції, який працює у сфері боротьби з економічною злочинністю треба бути спеціально підготовленим, всебічно обізнаним.

Досить важко розкривати злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, особливо якщо це стосується виявлення та знешкодження організованих злочинних угрупувань, які, так би мовити, на промисловому ґрунті постачають наркотичні засоби на територію України. Для розкриття таких злочинів потрібен не один працівник, не один комплекс заходів. Нерідко правоохоронцям з декількох областей, а подекуди й держав, доводиться об’єднувати свої зусилля для знешкодження тільки одного каналу надходження наркотиків. Навіть на рівні Міністерства внутрішніх справ України створюються спеціальні слідчо-оперативні групи для того, щоб попередити скоєння протиправних діянь, пов’язаних з наркотичним злом.

– Не секрет, що у формуванні іміджу міліціонера значну роль відіграють ЗМІ, у зв’язку з чим Ви теж приділяєте цьому увагу.

- Звичайно, сьогодні не можна заперечити важливість тієї інформації, яка передається громадськості через ЗМІ. В питаннях взаємодії міліції із засобами масової інформації є декілька аспектів. В першу чергу, за допомогою ЗМІ ми хочемо показати суспільству проблеми, з якими сьогодні зіштовхуються правоохоронці, для того, щоб громадськість з розумінням поставилася до них.

А ще хотілося б зауважити, що людям більше потрібно добра. Особливо якщо це стосується газетних шпальт, телевізійних екранів та радіоефірів. Вважаю, що таким чином людина почне вірити у завтрашній день, у майбутнє загалом. На жаль, сьогодні ми спостерігаємо зовсім інше: людям нав’язують жорстокість та насильство, якими наше суспільство вже настільки пересичено, що наслідки ми, міліція, спостерігаємо кожен день на вулицях наших міст.

Дуже справедливо, я вважаю, що в колишні часи існувало поняття цензури. Сьогодні воно теж потрібно. Але не в загальному розумінні цього слова. Цензуру потрібно накласти на заохочення саме насильства та жорстокості.

Засоби масової інформації та органи правопорядку повинні, в першу чергу, допомагати один одному в справі забезпечення безпеки наших громадян. І, безумовно, хотілося б, щоб журналісти завжди дотримуватися професійної етики.

Розмову вела Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі