Суспільство

Павло Жебрівський подарував Житомирській області дитсадок. ФОТОрепортаж

8 January 2009, 14:53

В понеділок, 5 січня, в селі Мар’янівці Баранівського району, не дивлячись на те, що мороз добряче взявся за справу, була урочиста і радісна атмосфера. І не тільки тому, що через день святкування Різдва Христового, а й тому, що в цей день  повинна була відбутись подія яку тут дуже чекали. Особливо маленькі діти, і їх батьки – відкриття дитячого садочка на двадцять місць. Поруч з вже діючим, де мають змогу в комфортних умовах перебувати сорок п’ять малюків. І, можливо, відкриття нового приміщення і вирішить - скажімо так – цікаву „проблему” невеликого, але красивого селища Марянівки. Яке на обласному конкурсі на кращий благоустрій і санітарний стан серед сіл і селищ дванадцяти південних районів області посіло перше місце. А „проблема” в тому, що тут в останні три роки почався „бебі – бум”! І, наприклад, в минулому 2008 – на півтори тисячі населення народилось двадцять девять малюків! Я впевнений, що і по цьому показнику - народжуваності, як колись казали – на душу населення – Марянівка теж є лідером, чи навіть і переможцем на Житомирщині. І, можливо, також, як і підведення підсумків, у кого кращий в області благоустрій і санітарний стан, треба було б започаткувати, як традицію, кожноріч підсумовувати - в якому селі, районі, місті помітно знижується або навпаки зростає народжуваність. І чому?

Будучи в Марянівці, я придивлявся до місцевих жителів. Більше до чоловіків, але з такою ж увагою і до жінок: можливо, в цьому гарному селищі, де є  фонтан, будинок культури, а біля заводу, на якому працюють 350 чоловік - памятник скловару, на вулицях інші скульптури, в центрі - памятник Тарасу Шевченку – може тут якісь ну дуже вже гарячі, темпераментні чоловіки? Та ні, судячи з вигляду, такі ж як і на всій Житомирщині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А відповідь на моє питання в тому, що збільшення народжуваності є свідченням того, що тут – в цьому селищі створені умови для нормального, цікавого життя. Але їх створювали самі люди, своїми руками. При підтримці і участі селищної ради, районної влади, дирекції заводу. І активній позиції й  участі в розбудові села директора заводу Петра Костюка. До того ж тут, в 2006 році, обласним громадським рухом „Українська Платформа” проводилась акція „Добробут власними руками”. Вона відбулась в 15 районах Житомирщини. Її суть в тому, що люди на сході села, селища окреслювали коло проблем які потрібно вирішити. Всі необхідні матеріали для виконання робіт забезпечувались „Українською Платформою”. А ось всю роботу жителі сіл виконували своїми руками. Це зародило в них бажання змінювати життя свого села міста на краще. В Марянівці є спортивна школа, працюють гуртки, хор, вокально – інструментальний ансамбль і багато іншого. І тому, і це дуже важливо, в селищі залишається молодь, створюються сім’ї, а від любові, звісно, і діти народжуються.

Люди, працюючи на заводі, головою правління якого є народний депутат, засновник обласного громадського руху „Українська Платформа” Павло Жебрівський, стабільно отримують зарплатню. Вони вірять в сьогоднішній і завтрашній день підприємства яке в останні роки змінилось на краще. І тому впевнені в сьогоднішньому і завтрашньому дні свого життя.  

...5 січня 2009 року – в світі і Україні криза. В Марянівці, як і раніше, густо димлять труби заводу, а до свята Різдва Христового відкривається дитячий садок – все це вселяє надію - вистоїмо.

Впевненості в цьому мені додали слова сказані на відкритті дитсадка Павлом  Жебрівським. Він поздоровив всіх з Новим роком, святом Різдва Христового, а також сказав, що „рішення про будівництво дитячого садочка було прийняте трохи більше чим два місяці тому - 24 жовтня 2008 року. На наступний день всі активно взялись за справу. І ось, незважаючи на кризу, труднощі, сьогодні маємо хороший результат. Цей  дитячий садок ми будували, як кажуть всім миром, всією Марянівкою”.

Павло Іванович щиро подякував марянівчанам, які як і під час акції „Добробут своїми руками,” активно працювали на будівництві дитсадка. Він підкреслив, що в цьому році треба закінчити реконструкцію клубу, зробити його і зовнішнє красивим. І треба робити так, щоб кожен рік приносив селу і людям приємні зміни. Лідер „Української платформи” проголосив початок конкурсу на кращу вулицю селища, премія для переможців – 5 тисяч гривень! Результати змагання будуть підводитись в жовтні, на святкуванні дня селища. Його мешканці в розмові з кореспондентом висловлювали вдячність Павлу  Жебрівському за все, що він робить для Марянівки. А для цього потрібно задіяти немалі кошти.

Відбулось освячення приміщення дитсадка настоятелями як православної так і греко – католицької парафії. Директор заводу Петро Костюк за активну участь у будівництві дошкільного дитячого закладу вручив мешканцям села грошові премії. Павло Жебрівський подарував дітям книги, в них зібрані творчі роботи  учасників обласного проекту „Маленький українець.”

Володимир Башинський

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі