Суспільство

Житомир: Хто відповідатиме за дитячі трагедії?

16 January 2009, 09:17

Якось мої знайомі обговорювали викриття працівниками міліції в Житомирі «будинку розпусти». Я почула декілька суперечливих коментарів, мовляв, шкода дівчат, вони ж таки пішли на цей крок не від гарного життя. Проте я дозволила собі категорично не погодитися. І продовжую дотримуватися іншого погляду. Хіба настільки шкода тих самих жінок, які, не маючи фізичних чи психічних вад, вважають, що заробляти гроші, хоча б перший час працюючи прибиральницею, санітаркою або в сільському господарстві, не гідно для їхніх персон, а набагато достойніше продавати власне тіло; або чи шкода того, хто в алкогольному чаду кидається із сокирою на свого опонента, а після його вбивства не гребує зняти з нього обручку, щоб дістати гроші на чергову пляшку оковитої; того, хто вламується до будинків старих людей та під загрозою застосування до них фізичного насильства забирає останні дві з половиною гривні? Не шкода. Гидко. В першу чергу, від того, що дорослі, самостійні, вже зі сформованими поглядами, маючи хоча б певний життєвий досвід, ці люди самі руйнують власні життя, посилаючись на якусь безвихідь? І виходять вони зі скрути, переступаючи загальноприйняті норми, передбачені чинним законодавством, таким чином власноруч ставлячи хрест на своєму житті. Проте за себе та за свої дії вони здатні відповідати самі.

А от кого і справді шкода, так це дітей. До болю шкода дитину, яка через батьківську немилість вимушена якось виживати у жорстокому світі, де її не сприймають і відштовхують найрідніші люди. А що говорити вже про сторонніх? Бездоглядність, безпритульність, відсутність будь-якої зацікавленості дитячою долею, небажання завчасно допомогти або хоча б звернути увагу на дитину, – усі ці фактори сіють у дитячих душах пристрасть до насильства, яке в подальшому реалізовується у злочинних діях з боку неповнолітніх. Проте дуже часто й надмірна опіка, яка виявляється у тому, що батьки вирішують за власну дитину всі, навіть найменші проблеми, призводить до того, що, доводячи власну самостійність, вона вчиняє ті самі протиправні дії. Так чи інакше, але відповідальність за дитячі проступки та в цілому їхні життя лежить безпосередньо на плечах батьків чи людей, які законно взяли на себе відповідальність за дитину (опікунів). А дорослі чомусь забувають про це або й взагалі не переймаються.

Між тим міліцейська статистика поповнюється новими цифрами, які яскраво доводять далеко не втішну, а подекуди навіть трагічну ситуацію, що склалася у середовищі неповнолітніх. На підтвердження сказаного – останні відомості за результатами проведення оперативно-профілактичних заходів, проведених правоохоронцями.

Як розповів начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області Борис Васькевич, з нагоди святкування новорічних та різдвяних свят на території Житомирщини відбулося понад 200 масових заходів, у тому числі й для дітей. Основною задачею працівників підрозділів кримінальної міліції у справах дітей у цей період було попередження правопорушень з боку неповнолітніх та відносно них, запобігання таким явищам як бродяжництво та жебракування. Таким чином, до чергових частин міскрайорганів міліції області було доставлено 30 дітей. Затримано ще 188 підлітків за вчинення протиправних дій, з яких 98 – за пияцтво, 43 – за дрібне хуліганство, решта – за зберігання наркотиків та скоєння інших злочинів.

Окрім того, наголосив Борис Васькевич, до адміністративної відповідальності було притягнуто 1812 дорослих осіб, у т.ч. 52-х – за реалізацію неповнолітнім тютюнових та алкогольних виробів і втягнення дітей у пияцтво. Ще 153 адміністративних протоколи було складено працівниками міліції відносно осіб, які належним чином не виконували своїх батьківських обов’язків.

Певне, саме з безвідповідальності почали складатися певні умови, що в подальшому призвели до недавніх жахливих трагедій.

У листопаді минулого року в смт. Народичі в одному з приватних будинків о дев’ятій годині вечора сталася пожежа. В середині будинку був зачинений 5-річний хлопчик, який через значне задимлення приміщення отруївся чадним газом, що стало причиною загибелі дитини. 30-річна мати в цей час знаходилася в одному з кафе-барів селища, де щось весело святкувала, перебуваючи добряче напідпитку.

За словами сусідів, горе мати частенько закривала малого в будинку, залишаючи його сам-на-сам, та десь вешталася. Неодноразово потрапляла вона і в поле зору правоохоронців та представників служби у справах дітей місцевої райдержадміністрації як особа, що систематично злісно ухилялася від виконання своїх батьківських обов’язків. Певне, за це жінка і поплатилася трагедією. Тепер їй доведеться відповідати ще й перед Законом. 9 січня Овруцькою міжрайонною прокуратурою за матеріалами проведеної міліціонерами перевірки відносно неї було порушено кримінальну справу за ст.166 (Злісне невиконання батьківських обов’язків) Кримінального кодексу України, якою передбачено обмеження або позбавлення волі строком від двох до п’яти років.

Наразі тривають перевірки за фактом ще однієї страхітливої пожежі на Олевщині, що сталася 2 січня. Вогнева стихія забрала життя трьох малолітніх дітей, які були залишені матір’ю вдома самі. Молода жінка у той час перебувала у сільському барі, де відбувалося святкування новорічного свята.

Отож, зважаючи на вищевикладене, хочеться бити у всі дзвони, щоб привернути увагу громадськості до нашої загальної біди.

Шановні громадяни! Не будьте байдужими, не залишайтеся осторонь, не обходьте стороною навіть найменші дитячі трагедії. Адже ми усі нарівні відповідаємо за наше з вами майбутнє. Якщо Вам стали відомі випадки невиконання батьківських обов’язків, бездоглядності та жорстокості у відношенні до дитини, повідомте про це працівників міліції (телефон 02 працює цілодобово) чи службу у справах неповнолітніх за місцем проживання.

 

Ольга Номерчук, співробітник ВЗГ УМВС України  в Житомирській області

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі