Суспільство

Як у Бердичеві Водохрещення святкували. ФОТОрепортаж

20 January 2009, 14:10

У Свято-Миколаївському соборі ніде яблуку впасти: православні віряни відзначають свято Водохреща. Святі отці переконані: не можна зрозуміти сенсу та важливості хрещення, не осмисливши символічного значення води. Вона є початком життя, саме з неї виникли усі живі істоти. Де немає води — там пустеля... Щоб осягнути усю глибину цього свята, говорять слуги Божі, треба поринути у давню історію. Біля річки Йордан Іоанн Хреститель закликав людей до покаяння. Разом із цим здійснював обряд хрещення в річці. Коли до Іоанна прийшов 30-річний Ісус, люди почули: “Се є Агнець Божий, який бере на себе гріхи усього світу”.

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4737.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4740.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4741.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4742.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4743.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4745.full.image.jpg

Протоієрей Зіновій Ромах, клірик Свято-Миколаївського собору: “Сьогоднішній день — це день, коли Христос явив себе не тільки Пророком та Вчителем. 30 років він був незнаним, бувши просто сином столяра та Марії. Коли він приймав хрещення від Іоанна, той казав: “Це мені треба приймати хрещення віт Тебе”, на що Христос відповів: “Саме таким чином треба виконати усіляку правду”... Коли Ісус увійшов до Йордану, розверзлися небеса і почувся голос: “Син мій возлюблений! У ньому усе моє благовоління”. Вийшовши з ріки, Христос на 40 днів пішов у пустелю ..., і після цього вже явився перед своїм народом зі словами: “Покайтеся, бо прийшло Царство Боже”. Ось тому ці дні ... символізують відкриття Христом для людей Божого Царства та возведення їх туди.”

Водохреща — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Циклу, протягом якого звідусіль звучить “Христос народився!”, лунають вітання та колядки.

Цього дня православні усього світу запасаються святою водою. Освячують її священнослужителі у храмах. Для прощення гріхів, говорить Церква, не досить вмитися нею чи випити. Людина має пройти через сповідь, каяття та причастя.

З давніх давен люди вірять, що у свято Водохреща вода набуває цілющих властивостей. Її вважають рятівною від багатьох хвороб, дають пити важкохворим, освячують нею храми та оселі. Водохрещенська вода не псується, не має запаху і зберігається протягом усього року.

Однією з народних традицій на Водохреща є купання у крижаній воді. Споконвіку існувала думка: після купання в ополонці на свято Богоявлення очищується душа та зцілюється тіло. Чимало бажаючих пірнути у благословенну Господом воду було й у Бердичеві. Для одних це вже стало традицією, інші до подібної процедури долучилися вперше.

Леонід, бердичівлянин: “Така у нас сімейна традиція. Сьогодні я знаходжуся тут разом зі своїм сином. Ми віримо у чудодійні властивості води. Вона має зміцнити організм, дати нам здоров’я та віру у майбутнє”

Євген, бердичівлянин: “Все произошло намного быстрее и проще, чем я ожидал. Так что советую это сделать всем. Для этого, конечно, надо быть подготовленным. В первую очередь, морально. Вот я лично попробовал окунуться впервые — и ничего, как видите.”

Обачними під час Водохрещенських купань радять як лікарі, так і священники. І хоча, кажуть, випадків захворювань після купання в ополонках не спостерігалось, лізти у крижану воду без певної фізичної та моральної підготовки не рекомендують, ТРК ВІК.

Служителі церкви переконані: рішення про те, чи треба купатися на Водохреща, кожен має приймати для себе самостійно. Якщо робити це із сильною вірою та при міцному здоров’ї — купання піде тільки на користь.

Автор: Олександр Єжель

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі