Суспільство

У Житомирській області в місцях позбавлення волі утримуються 206 засуджених до довічного ув’язнення. ФОТО

21 January 2009, 15:07

20 січня відбулась колегія Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Житомирській області. Були підведені підсумки  службової і виробничо – господарської діяльності в установах виконання покарань області за 2008 рік і окреслені завдання на перший квартал 2009 року. З коротким вступним словом виступив начальник Управління полковник внутрішньої служби Сергій Сисоєв. Затим слово було надане членам колегії, які проаналізували результати роботи за минулий рік, акцентувавши увагу як на здобутках в роботі, так і проблемах, які потрібно вирішувати.

 

 

 

У своїй промові перший заступник начальника управління підполковник внутрішньої служби Сергій Ковальчук сказав, що вся діяльність служб велась згідно положень кримінально – виконавчого кодексу України і відомчих нормативно – правових документів і спрямовувалась на підтримання стабільності ситуації, профілактику злочинів і правопорушень. Так, завдячуючи зусиллям всіх служб не було допущено скоєння засудженими резонансних злочинів та групових негативних проявів. Протягом 2008 року з місць позбавлення волі було звільнено 1625 засуджених. В тому числі, по закінченню терміну покарання – 512, умовно – достроково - 876, по помилуванню – 32, змінена міра покарання на більш м’яку 492 засудженим.

Сергій Ковальчук підкреслив, що в установах виконання покарань області спостерігається погіршення складу тих, хто скоїв злочини. В них утримуються 206 засуджених до довічного ув’язнення, 1129 - за умисне вбивство, в тому числі 700 - за убивство при обтяжуючих обставинах, 51 засуджений за бандитизм, 636 - за розбій, 17 - за вимагання. А 13 відсотків всіх засуджених, які утримуються в установах, перебувають на різних профілактичних обліках. У тому числі – два авторитети, десять лідерів  злочинного середовища. Поведінка всіх вище зазначених осіб перебуває під постійним контролем. Персоналом установ попереджено скоєння 120 злочинів, а оперативними відділами надана допомога органам внутрішніх справ в розкритті 150 злочинів. Задокументовано противоправні дії засуджених та порушено 14 кримінальних справ. З них - 8 за ст. 391 Кримінального кодексу України.

У перерві засідання колегії я поцікавився, за які правопорушення в місцях позбавлення волі проти ув’язнених були порушені кримінальні справи. Виявилося, що це непокора вимогам адміністрації виправної установи та інша протидія, наприклад, невиконання розпорядку дня. Небажання працювати, заробляти якісь кошти. Хоча людина може відбувати покарання як грабіжник, і судом призначене відшкодування матеріальних збитків потерпілим. Мали місце такі прецеденти, як фізичний опір при обшуку, небажання носити одяг встановленого зразка та інші. Справи подаються до суду, який і приймає рішення щодо винесення покарання по кожному порушенню діючих норм.

Дві кримінальні справи були порушені при виявленні у засуджених наркотичних речовин, одна кримінальна справа – посягання на життя працівника правоохоронного органу. Він отримав  серйозне поранення в Житомирській установі виконання покарань, яку люди зазвичай називають тюрмою.

...За порушення до приміщень камерного типу, максимального рівня безпеки переведено 10 осіб. Проведено комплекс оперативно – розшукових заходів, спрямованих на встановлення співробітників установ, які допускають неслужбові стосунки з засудженими. Виявлено чотири таких співробітники, стосовно одного офіцера порушено кримінальну справу.

Підполковник Сергій Ковальчук наголосив, що покращилась якість обшукової роботи та попередження надходження до засуджених заборонених предметів. Більше чим на 30 відсотків зросла кількість вилучених грошей. За минулий рік ця сума становила 13 тис. 143 гривні. Вилучено 65 мобільних телефонів, 174 грами наркотичної сировини. Відносно 7 громадян, які передавали заборонені предмети, органами внутрішніх справ порушені кримінальні справи.

Доповідач акцентував увагу на проблемі недостатньої кількості кадрів, і що 60 відсотків працюючого персоналу не має достатнього досвіду. Їх посадовий стаж складає п’ять років, а у 18 відсотків взагалі менше одного року. В службах значний некомплект посад.

У минулому році в установах було зареєстровано 120 ВІЛ – інфікованих, серед них 14 хворих на СНІД. За минулий рік обласним центром по боротьбі зі СНІДом проведено 345 аналізів крові ув’язнених, які перебувають у виправних установах і виявили бажання обстежитись. Виявлено 31 ВІЛ – інфікованого.

Сергій Ковальчук торкнувся багатьох проблем, які потрібно вирішити для покращення медичної, лікувально - профілактичної бази установ, придбання рентгенівських апаратів, покращення комунально – побутових умов і багато іншого.

Заступник начальника Управління з соціально – виховної, психологічної роботи,  підполковник внутрішньої служби Анатолій Бобриньов  розповів про проведення в установах загальноосвітнього та професійного навчання серед молодих засуджених. Вони отримують атестати про середню освіту, а також професії, які зможуть використати як відбуваючи покарання, так і після його закінчення. В цьому напрямку, і в напрямку психологічної підтримки засуджених, ведеться масштабна робота і про її результати ми розповімо в одному з номерів газети „Новости по – житомирски”.

На колегії велика увага була приділена виробничій діяльності і багатьом іншим напрямкам роботи. І по кожному з них були прийняті конкретні рішення, поставлені завдання, які необхідно виконати для подальшого вдосконалення діяльності кримінально – виконавчої служби області.

Влад Владіміров, „Новости по – житомирски”

Житомир.info

 

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі