Суспільство

Как в Новограде-Волынском отмечали День Соборности Украины. ФОТО

23 January 2009, 09:47
Новоград-Волинщина відзначила День Соборності України
22 січня наш народ урочисто відзначає 90 річницю проголошення Акту Злуки - об'єднання у 1919 році східних і західних українських земель у єдину Соборну українську державу. І хоч Акт Злуки тоді реалізувати не вдалося, він є яскравим виявом прагнення українців до національної єдності. 


На державному рівні День Соборності відзначають згідно з президентським указом від 25 січня 1999 року. З нагоди державного свята представники міської та районної влади поклали корзини квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Лесі Українки, повідомляє Новоград-Волинська міська рада 


Символічним у День Соборності стало проведення спільного урочистого зібрання громадськості міста та району. З вітальними словами до присутніх звернулися голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк та голова районної ради Віктор Гончарук. 


У своєму виступі міський голова Микола Боровець зауважив, що День Соборності України – це велике національне свято, яке засвідчило єднання полярно протилежних сил заради блага рідної держави.


„Відзначаючи День Соборності України, оглядаючи історичні події, під час яких робилися спроби всеукраїнського єднання, слід зробити певні висновки для сьогодення, – наголосив міський голова. – І сьогодні ми спостерігаємо за неузгодженістю української політичної еліти, неспроможністю її лідерів дійти компромісу, провокуванням гострої внутрішньополітичної боротьби. Гострою залишається проблема соборності української православної церкви, покликаної виступати впливовим чинником духовної єдності суспільства. Без її розв’язання буде залишатися потенційна небезпека “розколу” українства за конфесійною ознакою. І ще однією проблемою, яка зараз гальмує зміцнення соборності є проблема взаємовідносин суспільства та держави, еліти та простого народу, про потреби якого згадують лише під час виборів. Нам усім треба усвідомлювати, що роз'єднане, розколоте суспільство як на державному, так і на регіональному рівні, не може бути творчим. Зневіра, страх, злоба можуть сіяти лише ненависть. Ідея державності, національного патріотизму просто зобов'язана стати провідною для кожного українця – і можновладця, і пересічного громадянина! ”.

Під час урочистого зібрання звучали державний Гімн, патріотичні українські пісні та Молитва за Україну.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі