Суспільство

Результати роботи: Прокуратура у Житомирській області порушила 358 кримінальних справ, відшкодовано 66 млн гривень

25 January 2009, 14:44

Упродовж 2008 року за результатами наглядової діяльності органами прокуратури області порушено 358 кримінальних справ, з яких 279 направлено до суду, за розглянутими майже 4 тис. актів прокурорського реагування притягнуто до відповідальності понад 3 тис. посадових осіб та відшкодовано 66,3 млн. грн.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба прокуратури Житомирскої області

Серед пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури - захист фінансово-економічних інтересів держави. Особливо актуальними він є і під час нинішньої економічної ситуації.

         Одну із серйозних загроз економічній безпеці держави, на думку прокурора області Миколи Франтовського, становлять злочинні оборудки, внаслідок яких кошти шляхом незаконного зменшення зобов’язань платників податків не надходять до бюджету у вигляді податку на додану вартість.

         Під час прокурорських перевірок встановлено цілу низку фактів незаконного зменшення податкових зобов’язань. Наприклад, службові особи акціонерного товариства закритого типу, що у м. Житомирі, з метою несплати до бюджету податків від продажу нерухомого  майна, умисно внесли до податкових звітів з податку на додану вартість завідомо неправдиву інформацію про наявність податкового кредиту на суму 2 млн. гривень. Такими діями  завдано шкоду бюджету на вказану суму. За фактом порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), частиною 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України, яку розслідувано і направлено до суду.

       Нерідко розкрадання ПДВ відбувається за сприяння  посадових осіб податкової служби. Такий факт встановлено у Малинському районі. Службові особи державної податкової інспекції району впродовж року без проведення зустрічних перевірок незаконно підтвердили суми бюджетного відшкодування  податку на додану вартість підприємству «Галич» з подальшим погашенням авальованих податкових векселів підприємства. Внаслідок таких протиправних дій до бюджету не надійшло коштів на суму 800 тис. грн. Прокуратурою області за даним фактом порушено кримінальну справу, по якій ведеться досудове слідство.

         Додержання законодавства щодо повної сплати податків підприємствами усіх форм власності і надалі є актуальним для органів прокуратури, особливо за умов, що недоїмка перед державним бюджетом становить понад 40 млн. гривень. 

 

Житомир.info


 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі