Суспільство

Что изменилось на трассе Киев-Чоп в Житомирской области после введения новых штрафов?

5 February 2009, 09:29

Щодня в засобах масової інформації ми спостерігаємо, як людські життя забирають дорожньо-транспортні пригоди. Як свідчить статистика, більшість з них скоюється на автодорогах державного значення. Одна з таких автотрас пролягає повз наше місто – автодорога Київ-Чоп. Майже три місяці минуло відтоді, як на українських дорогах запанував новий закон, згідно з яким штрафи за порушення правил дорожнього руху збільшилися у середньому вдесятеро. Як діє цей інструмент на учасників руху автотраси Київ-Чоп? Чи знизився рівень ДТП? Чи поліпшилася ситуація загалом? Ситуацію коментує командир 3-го взводу роти ДПС ОДДЗ м. Житомир УДАІ УМВС України в Житомирській обл. майор міліції Віктор Василюк:

- Протягом минулого року на автодорозі Київ-Чоп із 184+410 до 259+592 сталося 41 дорожньо-транспортна пригода, в яких постраждали люди (2007 рік - 48), 14 осіб загинуло (торік - 24) і 42 – отримали травми (2007 рік - 43).

- Які правопорушення серед учасників дорожнього руху є найбільш небезпечними та найпоширенішими і яку роботу в цьому напрямку проведено Вашими працівниками?

- Безпечних правопорушень не існує. Автомобіль миттю зупинити не можливо, тому будь-яке нехтування чи недотримання правил дорожнього руху може привести до невиправних наслідків. Загалом же за 2008 рік інспекторами ДПС зафіксовано 23200 правопорушень (2007 рік - 24761). Серед них:

- перевищення швидкості руху – 15414 (2007 рік - 16007);

- порушення правил проїзду перехресть – 690 (2007 - 752);

- порушення правил обгону – 696 (2007 - 581);

- невиконання вимог зупинки – 131 (2007 - 144);

- створення аварійної ситуації – 466 (2007 - 130);

- перевезення небезпечних вантажів – 123 (2007 - 161);

- порушення пішоходами – 158 (2007 - 587);

- водіями возів, велосипедистами, мопедистами – 443 (2007 - 342).

167 дрібних ДТП, в яких, на щастя, не постраждали люди сталися внаслідок перевищення швидкості.

Нагадаємо нашим читачам розмір штрафу, який сплачує правопорушник за порушення ним вище вказаних Правил дорожнього руху.

Перевищення швидкості руху:

            більше ніж на 20 км. за годину – 255 -340 грн.

            більше ніж на 50 км. на годину – 510-680 грн.

Порушення правил на перехресті і при обгоні – 425-510 грн.

Невиконання вимого зупинки – 153-187 грн.

Створення аварійної обстановки – 680-850 грн.

Перевезення небезпечних вантажів – 510-680 грн.

Порушення пішоходами – 51-85 грн.; велосипедистами, гужовим транспортом – 85-136 грн.

            Отже, шановні читачі, висновки робіть самі.

- Вікторе Миколайовичу, Ви жодним словом не обмовилися про найдорожчий гріх – керування у стані алкогольного сп’яніння. Чи працює Ваш взвод у даному напрямку?

- Одним словом чи реченням про проблему водіння під дією алкоголю, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів сказати не можливо. З інспекторами, які заступають на маршрут патрулювання, постійно проводиться відповідний інструктаж. І виявлення таких осіб - першочергове завдання. Протягом минулого року працівниками 3-го взводу роти ДПС до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами у стані сп’яніння) було притягнуто 832 особи, проти 517 минулорічних. Як бачите, наших громадян не лякають ні фінансова криза, ні небезпека, яка може забрати найдорожче – життя, як інших громадян, так і близьких людей або й власне.

- Як Ви оцінюєте стан автодороги Київ-Чоп, яку обслуговуєте?

            - Проблема стану автотраси бажає кращого. Але вам відомо, що на відрізку дороги (між селами Наталівка-Пилиповичі) тривають дорожньо-ремонтні роботи з покращення дорожнього покриття. З одного боку це гарна перспектива, з іншого – особлива увага, в першу чергу, учасників дорожнього руху.

- Відповідно з новими ПДР у переважній більшості правопорушень працівник ДАІ визначає міру відповідальності порушника, яка досить помітно спустошує кишені. Чи багато нарікань та невдоволених з боку штрафників?Як діють інспектори в таких випадках?

            - Давайте з Вами повернемося не так далеко - до вступу в дію змін до Закону України «Про дорожній рух». Для прикладу: за перевищення швидкості порушник сплачував штраф від 8,5 до 17 грн., сьогодні ж - до 20 разів більше. Тому невдоволення - це цілком закономірно. У тих випадках, наприклад, коли на автотрасі зупиняють водія за порушення правил обгону, проїзду перехресть тощо аби не виникало заперечень з боку порушника, інспектор ДПС може зупинити й очевидця правопорушення, який своїм підписом засвідчує законність дій правоохоронців.

- Насамкінець Ваші сподівання та побажання для всіх учасників дорожнього руху.

            - Основними причинами аварій на наших дорогах і бездоріжжі є цілком свідоме ігнорування водіями та пішоходами вимог Правил дорожнього руху. Ніхто і ніякі примусові заходи не зможуть вирішити багатьох проблем та поліпшити стан на шляхах району та міста краще, ніж свідоме виконання цих вимог. Безпечний рух вимагає співробітництва між водіями, а не змагання.

            Бажаю усім учасникам дорожнього руху плідного співробітництва, в якому кожен буде переможцем.

Не погодитися з Віктором Миколайовичем не можливо. Пам’ятайте! Якщо ти учасник дорожнього руху, то у тебе є мільйони колег, які наділені та обмежені такими ж правилами дорожнього руху як і ти. Крім того водійська етика має свої не писані правила поведінки, дотримання яких значно підвищить дисципліну та поліпшить порядок на дорогах, збереже життя багатьох наших громадян і твоє власне.

Розмову вів Володимир Ящук

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі