Суспільство

У Житомирській області в місцях позбавлення волі попереджено 14 спроб суїциду. ФОТО

5 February 2009, 15:12

Установи виконання покарань, виправні колонії - це правильна назва місць позбавлення волі. Але в народі, як і п’ятдесят років тому, ці місця, „не столь отдаленные” звично іменують тюрмою або буцигарнею. Там, за гратами, під цілодобовою охороною перебувають люди, які вчинили якісь протизаконні дії і за вироком  суду відбувають певні строки покарання.

Всі вони різні і по – різному реагують на втрату волі. Для багатьох, особливо для тих, хто вперше потрапив сюди, це шок. Хтось хоче закінчити життя самогубством, є чимало інших намірів, навіть агресії та інших проявів. І серед п’яти з половиною тисяч засуджених, які відбувають покарання в установах Житомирської області, це десятки, а то і сотні людей, яким потрібна допомога психологів, які б могли забезпечити психологічний супровід засуджених.

Великий об’єм роботи проводиться у виправних колоніях та установах виконання покарань області щодо отримання засудженими середньої освіти, їх навчанню в професійно – технічному закладі і здобуття професії, яка користується попитом на ринку праці. Організовується дозвілля – змагання з шахів, тенісу, задовольняються релігійні потреби засуджених. Постійно вирішуються питання, пов’язані з побутом і працевлаштуванням звільнених з виправних колоній людей.

Саме про це я попросив розповісти заступника начальника управління з соціально – виховної, психологічної роботи та діяльності кримінально – виконавчої інспекції Державного департаменту України з питань виконання покарань у Житомирській області підполковника внутрішньої служби Анатолія Бобриньова.

Він сказав, що „головне завдання –  щоб засуджений не тільки відбув покарання, але і підготувати його до життя на волі. Щоб він мав змогу нормально ввійти в нього. Але ж для цього він повинен розкаятись у вчинених злочинах і зрозуміти, що на життя треба заробляти, як це роблять всі люди. Необхідно спонукати засудженого до того, щоб він відшкодовував збитки, які завдав своїми злочинними діями, платив аліменти своїм дітям. А коли вони звільняться, то щоб у них була можливість працевлаштуватись і працювати. Це наша мета і над цим ми постійно працюємо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У відношенні психологічного супроводу засуджених. Дійсно на перших порах, ще під час слідства, позбавлення волі, перебування під охороною – це шок. Але в наших установах трохи інші проблеми - це депресивний стан,  обумовлений довгим строком відбування покарання. Також можуть проявлятись віддалені наслідки черепно – мозкових травм, отриманих засудженим. І наслідки алкоголізму та наркоманії, а ця пристрасть вражає в першу чергу нервову систему, приводить до депресивного стану”.

Анатолій Бобриньов підкреслив, що в кожній установі області працює два – три психологи. І головне їх завдання це профілактика та попередження аутооагресивних намірів серед засуджених. Іншими словами недопущення самогубств. А також тілесних членоушкоджень, що в основному має демонстративно – шантажний характер. Мета – отримати якісь привілеї, які не передбачені законом. Або, наприклад, засуджений скоїв якесь правопорушення і йому загрожує відправлення на 15 діб в дисциплінарний ізолятор. І він погрожує, якщо „посадите” в ізолятор – переріжу вени.

Допомога психологів потрібна навіть тоді, коли у засудженого закінчується термін позбавлення волі і йому потрібні поради, як поводитися, коли він приїде в своє місто, село, скажімо, зі знайомими, приятелями. Що робити і як відповідати на запитання, а вони обов’язково будуть виникати, щоб почати відбудовувати свій імідж порядної людини і розпочати адаптацію до життя.

В 2008 році в зоні уваги психологів перебувало понад 876 засуджених, які потребують психологічної допомоги. В їх числі 262 – відторгнуті загалом, 64 – схильні до вживання наркотичних засобів, 221 – з психічними відхиленнями, 226 – схильні до самогубств та тілесних членоушкоджень, 86 –  до створення конфліктних ситуацій серед засуджених, 17 – схильні до нападу на персонал установи.

Проведено 162 заняття , направлених на підвищення психологічної культури працівників установ виконання покарань.

Внаслідок вжитих заходів у 2008 році персоналом установ попереджено 14 суїцидальних намірів.

Підполковник Анатолій Бобриньов розповів про організацію загальноосвітнього та професійно – технічного навчання засуджених. В усіх установах області, окрім виправного центру, діють загальноосвітні середні школи з вечірньою формою навчання. В них навчається майже 500 чоловік. З  них 32 неповнолітніх, вони вивчають затверджений курс 6-8 класу.

В установах виконання покарань діють професійно – технічні училища. Наприклад, ще в 2004 році при Житомирській установі виконання покарань №4 був створений Державний професійно – технічний навчальний заклад. В інших виправних колоніях області були створені філії, що дає змогу засудженим здобувати робітничі професії. І головне - засуджені мають можливість отримати спеціальності, які нині користуються значним попитом. Це дасть їм можливість працевлаштуватись, тим більше, що у них в руках диплом державного зразка і в ньому не вказано, що ця людина навчалась в колонії. В атестаті про середню освіту це теж не вказується.

У цілому в установах виконання покарань Житомирської області отримали професії 845 чоловік. І тут потрібно підкреслити таку деталь: ставлення до загальноосвітнього та професійно – технічного навчання обов’язково враховується при розгляді питання щодо можливості застосування до засуджених заохочувальних заходів. Іншими словами, по відношенню людини до освоєння робітничої професії, вже можна зрозуміти, чи має вона намір, отримавши волю, розпочати нове життя. І такий намір підтримується і стимулюється.

Цікава деталь: із 1557 засуджених, які були звільнені з установ області в 2008 році лише 690 по закінченні строку покарання, решта – по заохочувальних нормах закону.

Влад Башинський, «Новости по-житомирски»

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі