Суспільство

В Житомире появится социально-значимая литература

6 March 2009, 09:00

5 березня за участю заступника голови Житомирської облдержадміністрації Миколи Черненка в актовій залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича відбулася презентація обласної Програми випуску соціально значущої літератури місцевих авторів.

Вітаючи учасників презентації, Микола Черненко поінформував, що Програма випуску соціально значущої літератури місцевих авторів стартувала вперше в нашій області минулого року. Положення про умови формування та виконання програми, критерії визначення соціальної значущості видань місцевих авторів, склад експертної ради були затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації № 101 від 20.03.08.

У рамках програми в минулому році вийшло друком 2 книжки. Це – історичне дослідження Валентина Грабовського «Творення легенди» та краєзнавчий посібник «Житомирщина. Історичний нарис» (колектив авторів під керівництвом Миколи Новика). Їх виготовило Житомирське книжково-газетне видавництво «Полісся» (директор Валентина Орел).

У 2008 році на розгляд експертної ради було подано 16 книговидавничих проектів місцевих видавництв. Обрано 4. На реалізацію Програми, яка здійснювалася за організаційного сприяння управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, з обласного бюджету перераховано 100 тис. грн.

«Всі книговидавничі пропозиції від місцевих видавництв, що надійшли на розгляд експертів, відповідали визначеним критеріям, а відтак були гідні побачити світ у рамках виконання Програми. Експертна рада рекомендувала найкращі», - наголосив Микола Черненко. І додав, що саме обрані видання є найбільш актуальними для жителів області, бо майстерно та популярно розповідають про історію та культуру отчого краю, формують дух патріотизму та прищеплюють любов до рідної мови.

У ході презентації начальник управління у справах преси та інформації Тетяна Осницька передала комплекти нових видань у фонд обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича. Решта книг, виданих у рамках виконання Програм, до кінця березня поповнять фонди всіх бібліотек області (районних, сільських та шкільних).

У презентації Програми узяли участь: генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Наталія Клименко, група авторів краєзнавчого посібника «Житомирщина. Історичний нарис» - викладачі Житомирського державного університету ім. І.Франка Микола Новик, Іван Ярмошик та Петро Натикач, заступник начальника управління культури та туризму облдержадміністрації Галина Таранюк, заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича Вадим Пивоваров, директор книжково-газетного видавництва «Полісся» Валентина Орел, студенти вищих навчальних закладів м. Житомира, учні загальноосвітніх шкіл міста, бібліотечні працівники, представники обласної організації Національної спілки письменників України, літературного об’єднання ім. Михайла Клименка, науковці, краєзнавці, видавці, журналісти.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі