Суспільство

До Житомира приїжджає Мішель Терещенко - нащадок меценатів та великих цукрових магнатів

25 March 2009, 14:18

26 березня 2009 року о 16.00 в приміщенні Житомирської обласної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича у відділі літератури з мистецтв відбудеться зустріч з нащадком родини Терещенків – Мішелем Терещенко.

Серед меценатів української культури другої половини ХІХ-початку ХХ ст. провідне місце займали Терещенки.

В коло інтересів сім’ї Терещенків входили: цукрове виробництво і торгівля, державна служба і громадська діяльність, освіта і охорона здоров’я, пам’ятки старовини і образотворче мистецтво, музика, поезія, авіація… А над усім цим як надбудова – благодійність і меценатство.

 

Про це Житомир.info повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації

 

Терещенки – козацько-міщанський рід на Глуховщині, який у 1870 році дістав дворянство. Під фамільним гербом Терещенка в грамоті на дворянство – слова: «…прагненням до громадських користей».

Діяльність Терещенків була пов’язана із Житомирщиною, де вони мали землеволодіння, маєтки, цукрові заводи (Андрушівський, Іванківський, Коровинецький та Червонський), при яких існували безплатні лікарні, в них працювали лікар і фельдшер. Де б не працювали їх підприємства, навколо власники будували лікарні, пологові будинки, школи, училища, приюти, нічліжні будинки для тих, хто не мав даху над головою.

 

Особливу сторінку в історії Червоненського цукрового заводу має літакобудування. Ф. Ф. Терещенко був пристрасним шанувальником повітроплавання, сам конструював літальні апарати. Тому в 1910 році неподалік свого маєтку спорудив майстерні, в яких розпочав будівництво монопланів.

Сім’я Терещенків прагнули до громадської користі та служили їй, чого б це не стосувалося: чи технічного прогресу, чи благодійної діяльності.

Свою діяльність в Україні «ФУНДАЦІЯ СПАДЩИНИ ТЕРЕЩЕНКІВ» розпочала 29 жовтня 2008 року, яка поширюється на території: м. Київ, Київську, Сумську та Житомирську області.

Регіональне представництво на Житомирщині відкрито 15 грудня 2008 року, яке очолює Погрібний Леонід Васильович.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі