Суспільство

Коли у Житомирський Магістрат «переїдуть» кам’яне поселення та бивні мамонта. ФОТОрепортаж

8 May 2009, 13:15

 

 

Ця будівля має більш як 200-річну історію і є пам’яткою архітектури 18 століття. Магістрат на Замковій горі у Житомирі був побудований як адміністративне  приміщення для градоначальника Житомира і його управління.

 

 

Будівля пережила дві війни і революцію, виконувала роль ринку (зокрема, там розміщувалися м’ясні павільйони), згодом – житлового будинку, а потім стала будівлею Житомирського обласного краєзнавчого музею.

 

 

Центральне приміщення Житомирського обласного краєзнеавчого музею у Житомирі

 

 

Зараз Магістрат відремонтований на 90% і має стати одним з окремих музейних об’єктів – Історичним музеєм нашого краю.

Про це ми розмовляємо з директором обласного краєзнавчого музею Ларисою Грузською.

-   Коли Магістрат передали музею?

-  Офіційно, за документами – ще у 1973 році. Але оскільки через  брак у Житомирі житла у післявоєнні часи у Магістрат заселили 17 сімей, а виселення тривало аж до років незалежності, зайнятися ремонтом та переплануванням будівлі під музей ми змогли лише у дев’яності роки. Величезна удача – це те, що у 1992-93 роки нам вдалося підключити будівлю разом з підвальними приміщеннями до центрального опалення. Інакше тут мало що б збереглося. Тому що з 1994 року фінансування ремонту припинилося аж на 11 років!

 

 

Тимчасова виставка на тему УНР у краєзнавчому музеї Житомира

 

-  То чому у Магістраті вирішено облаштувати Історичний музей, а не картинну галерею, як планувалося?

-  Через майже вдвічі меншу полощу (корисна площа Магістрату - п’ятсот квадратних метрів, а центрального приміщення музею – більше 1000), нижчі стелі і менші кімнати.  Найкращі роботи європейського живопису – наприклад, монументальний диптих Стомера «Благовіщення» - ми навіть не змогли б занести у будівлю Магістрату. Картинна галерея залишиться там, де вона знаходиться зараз і де вона гідно представлена. А в Магістрат планується перенести колекцію пам’яток археології, історії, етнографії. Це, зокрема, бивні мамонта, знаряддя праці і життя первісної людини з Радомишльської палеолітичної стоянки, відкопані фрагменти життя та побуту знищеного у 1241 році татарами поселення Райковецького городища з-під Бердичева. Ми маємо «законсервовані» часом кольчуги, мечі і навіть горщики з кашею жителів цього поселення.

 

 

Завгосп Магістрату уже сьогодні слідкує за чистотою фасаду

 

- Коли вдалося відновити ремонтні роботи і скільки державних коштів вкладено у ремонт Магістрату?

-  Тільки у 2005 році вдалося роботи відновити. З 2005 по 2008 роки, згідно з кошторисом, у ремонт Магістрату вкладено два мільйона 400 тисяч гривень. З них мільйон шістсот тисяч – з обласного бюджету і 900 тисяч – субвенції з державного бюджету України. Виконано майже 90% робіт, залишився ремонт першого поверху і підвалу. І можна приступати до музеєфікації приміщення.

 

 

Вхід до внутрішнього двору Магістрату

 

-  Скільки ще коштів потрібно для завершення ремонтних робіт?

-  Близько мільйона гривень. Однак у 2009 році вперше за останні роки на ремонт нам не виділили жодної копійки. Віримо, що обласне управління  культури зможе відстояти Історичний музей Житомирщини. Адже залишилося усього десять відсотків! Хочу сказати, що колектив краєзнавчого музею давно «дозрів» до того, щоб створити у Житомирі першокласну експозицію національного рівня. Головна умова для цього – стабільне фінансування на реставрацію музейних предметів, художнього оздоблення експозиції, виготовлення експозиційного обладнання, оснащення музею сучасною аудіовізуальною технікою та технічними засобами охорони.

 

 

Усередині Магістрату. Чорний квадрат - залишки газової печі. Такими обігрівалися мешканці кожної повоєнної "квартири" 

 

 

У цій залі ремонт вже закінчений

 

 

Центральний вхід зсередини ще не готовий

 

 

Зате внутрішній двір - ляля!

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі