Суспільство

В Коростене на Житомирщине возобновят атмосферу быта средневековых рыцарей

3 August 2009, 15:40

Коростень – прадавня столиця древлян, чи не наймогутнішого племені. Археологічні знахідки доводять, що Коростень, як місто-центр князівства часів Київської Русі, існувало вже на початку VIII ст., але його історія сягає в глибину тисячоліть. В далекому минулому місто конкурувало з Києвом,  і нинішня столиця навіть платила данину Коростеню.

Місто ніколи не втрачало своєї могутності. З кожним роком воно зростає, молодіє та стає сучасним і комфортнішим для його мешканців. Вдале географічне розташування, мережа автомобільних і залізничних шляхів сприяють розвитку економіки й туризму. Коростень є найбільшим транспортним вузлом Південно-Західної залізниці.

Але найціннішим скарбом нащадків древлян є те, що молоде покоління не лише зберігає і примножує історію свого міста , але й сприяє його розквіту, пишаючись сучасними здобутками.

З метою усвідомлення історичної значимості Коростеня, як одного з провідних міст, навколо якого творилася історія України,  з 6 по 9 серпня в місті проходитиме Міжнародний науково-практичний семінар „Експериментальна археологія: задачі, методика, моделювання”.

В рамках семінару на території древнього городища (Красна горка) будуть проводитись експериментальні дослідження з відтворення давньоруського металургійного процесу, бортництва та відтворення давньоруських гончарних горнів. Родзинкою науково-практичного семінару стане відновлення атмосфери побуту середньовічних лицарів та театралізовані лицарські поєдинки.

Активну роль у збереженні та розвитку історичної спадщини відіграє міський голова Володимир Москаленко. Саме завдяки його ініціативі та підтримці з боку професора,  директора  Інституту археології Академії наук України Петра Толочка,  кандидата історичних наук, наукового  співробітника цього інституту Богдана Звіздецького, директора міського краєзнавчого музею Володимира Польгуя на території прадавніх городищ було відновлено археологічні дослідження, які продовжуються і нині. Проводяться науково-методичні та будівельні роботи по створенню музею-скансену „Стародавній Іскоростень” із діючими експонатами.

           

Розклад роботи семінару

 

7.08 п’ятниця:

9.00- пленарне засідання. Привітання учасників міським головою

9.30-11.45- виступи учасників

11.00-12.30- виступи учасників

14.30-16.00- екскурсія до міського краєзнавчого музею

16.00-19.00- натурне моделювання сиродутного процесу

 

08.08 субота:

9.00-11.45- виступи учасників

11.00-19.00-відтворення гончарного виробництва та давньоруського  бортництва

12.00- прес-конференція для ЗМІ (Красна горка)

 

09.08 неділя:

9.00-11.00- виступи учасників

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі