Суспільство

В Житомирской области отменили два пригородных поезда. ФОТОрепортаж

9 October 2009, 14:55

Через нерентабельність приміських поїздів “Укрзалізниця” відмінила два потяги до Бердичева.

Тепер через Бердичів Житомирської області проходять не 14, а 12 приміських потягів, повідомляє телекомпанія ВІК.

Юрій Радченко, начальник вокзалу станції “Бердичів”: “Відмінили дві електрички на дільниці “Козятин-Шепетівка” - №№6253 та 6256, які курсували по п’ятницях, суботах та неділях”.

До таких заходів удалися, бо за перше півріччя 2009 року Південно-Західна залізниця отримала від приміських перевезень збиток у понад 300 мільйонів гривень, розповідає Юрій Радченко. Одна з причин — недостатнє відшкодування витрат на перевезення пасажирів пільгової категорії. Компенсувати їх повинні міські та районні управління праці за допомогою державних субвенцій.

Юрій Радченко, начальник вокзалу станції “Бердичів”: “Бердичівським міським управлінням праці за 8 місяців поточного року компенсовано 41 відсоток коштів, виставлених “Укрзалізницею”, а районним — 17%”.

З перевізниками розраховуються, як тільки надходять державні кошти, пояснює ситуацію заступник міського голови Сергій Онофрійчук. У минулому році залізничникам відшкодували витрати на сто відсотків, цьогоріч справи дещо гірші. Але це, на думку посадовця, не привід зменшувати кількість електричок.

Сергій Онофрійчук, заступник Бердичівського міського голови: “Пільговики як їздили, так і будуть їздити. Ніхто їм не заборонить користуватися правами, делегованими державою. Але підняттям цін та зняттям електричок держава поступово перекладає своє зобов’язання на рядових громадян, які справно платять за перевезення”.

У тім-то й справа, кажуть перевізники, що громадян, які платять, менше, ніж тих, які їздять. Далеко не всі пасажири купують квитки на електрички. Пенсіонери та ветерани праці повинні брати в касах безкоштовні квитки, наголошує начальник вокзалу. Перша категорія пасажирів їздить з такими квитками безкоштовно всією Україною, а ветерани праці — лише в межах області.

У залі очікування малолюдно: більшість атакує автобуси, а дехто - все ж на електропотяг. Тепер щотижневі поїздки з Іванковець до Бердичева і назад займають в Олени Іванівни замість кількох годин цілий день.

Олена Іванівна, пасажирка: “Звісно, незручно. Раніше електропоїзд йшов на Бердичів у півдесятого, а з Бердичева — у півтретього, і було добре. А так нема чим добратись, от зараз до одинадцятої мушу чекати. Якщо цією не виїду, то наступна аж у вісім вечора буде”.

Незмінними лишаються розклади руху дизельних поїздів та електричок підвищеного комфорту, та це, говорить жінка, допомагає мало, тому що такий транспорт на малих станціях не зупиняється.

На залізниці тим часом продовжують рахувати збитки: вони у шість разів перевищують доходи. Їх не вистачає не лише на оновлення рухомого складу, але й на те, аби пустити в рейси той, що є. Тому з дев’ятого жовтня вартість квитків на приміських маршрутах зросте у середньому на 8 відсотків.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі