Суспільство

Под выборы Президента Житомирский госархив открыл выставку документов

14 January 2010, 15:23
13 січня 2010 року в Держархіві Житомирської області відкрито виставку архівних документів - «Вибори Президента України на Житомирщині: 1991, 1994, 1999, 2004», що розповідають про події пов’язані з виборчими президентськими перегонами в України та на території Житомирської області, зокрема.
Експозиція виставки розпочинається з бібліотечного фонду, який представляє законодавчу базу виборчого процесу, починаючи з першого Закону Української РСР «Про вибори Президента Української РСР», прийнятого у серпні 1991 року. У вказаному розділі є можливість відслідкувати процеси змін до вказаного Закону, а також прийняття Закону України «Про вибори Президента України» 2004 року.
Відвідувач виставки має змогу ознайомитись з газетним фондом держархіву області. Зокрема, у 1991 газети «Урядовий кур’єр», «Віче», Володарсько-Волинська «Прапор», Бердичівська міськрайонна демократична газета «Радянський шлях» демонструють не тільки передвиборні програми кандидатів у Президенти України, а й результати Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України у державі та по районах області. Шпальти газет: «Голос України», Народицька газета «Жовтневі зорі», Овруцька «Зоря» розповідають про другі вибори Президента України у 1994 році.
Сьогодні в архівосховищах держархіву області зберігається 13 фондів, що нараховують 404 справи архівних документів про проведення виборів Президента України у 1999, 2004 роках. Представлені документи архіву ілюструють цікаву діяльність виборчих комісій. Значний інтерес викликає масивний розділ – протоколи, постанови Територіальних виборчих комісій виборчих округів по виборам Президента України у Житомирській області за 1999, 2004 роки. Вказані документи розповідають про голосування, затвердження їх результатів, затвердження складу виборчих комісій, їх фінасування, розгляд заяв, скарг громадян, передачу документів для подальшого розгляду в прокуратуру, передача бюлетенів на зберігання, завершення роботи окружних комісій тощо. Цікаві історичні довідки про створення окружних виборчих комісій президентських виборів 1999 року висвітлюють їх діяльність з моменту створення до передавання документів на зберігання до держархіву області.
Про це повідомляє Держархів Житомирської області.
Чільне, та досить цікаве місце в експозиції виставки, займають матеріали передвиборної агітації кандидатів у Президенти України: Л.Кравчука, В.Чорновола, Г.Удовенка, Ю Костенка, І.Плюща, О.Мороза, В.Ланового, Л.Кучми, П.Симоненка, В.Ющенка, В.Януковича та інших.
Ознайомившись із зазначеними архівними документами є можливість повністю вивчити перебіг виборчого процесу президентських перегонів на Житомирщині починаючи з перших виборів Президента України 1991 року.
Запрошуємо відвідати виставку «Вибори Президента України на Житомирщині: 1991, 1994, 1999, 2004», яка діє у читальній залі Держархіву Житомирської області з 13 по 22 січня 2010 року.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі