Суспільство

В Бердичеве школьники проходят профилактический медосмотр по-новому. ФОТО

15 January 2010, 11:33

У Бердичеві до дитячої поліклініки школярів разом із батьками для проходження медогляду запрошують лікарі. На базі шкіл учнів більше не обстежуватимуть. Причина – у навчальних закладах для повноцінного ретельного огляду немає умов, а це неминуче відображається на стані дитячого здоров’я. Нині 30% першокласників ідуть до школи, маючи хронічні захворювання, до 9-го класу кількість хворих дітей збільшується вдвічі, розповідає лікар Ірина Головченко. «Лідери» серед шкільних недугів – сколіози та порушення зору, фахівці вже визначили кілька шкідливих чинників, повідомляє ВІК.

Ірина Головченко, завідуюча педіатричним відділенням дитячої поліклініки: «По-перше, це велике навантаження, пов’язане з навчальним процесом, нераціональний режим дня, незбалансованість харчування і малорухомий спосіб життя. Першу половину дня дитина сидить у школі, потім за домашнім завданням, а для відпочинку обирають, як правило, телевізор або комп’ютер».

Окрім того, продовжує медик, лише 20 відсотків підлітків у разі погіршення здоров’я звертаються до лікарів. Решта приходять лише за довідками або тоді, коли самостійно дати раду хворобі не можуть. Тому на рівні Міністерства охорони здоров’я переглянули підходи до організації фізкультурних занять та проведення профілактичних медоглядів.

Олег Марченко, завідуючий дитячою поліклінікою: «В 2009 році у всіх на слуху були випадки смертей на уроках фізкультури, і нас турбує те, що виявляються хвороби, які вже пізно лікувати. Тому цього року наказом Міністерства охорони здоров’я і освіти запроваджено новий порядок: медичні огляди будуть проводитися у дитячій поліклініці і за присутності батьків».

Останні потрібні на випадок, якщо лікар призначить додаткове обстеження, визначатиме групу здоров’я та групу занять фізкультурою. Зрештою, каже завідуючий, батьки прямо на місці зможуть отримати відповіді на питання, що їх цікавитимуть. Новий порядок стосується учнів, котрі підлягають комплексному медогляду, - треті, п’яті, восьмі класи. Кожна школа проходитиме обстеження за своїм графіком, про це лікарі додатково повідомлять директорів. А батьків просять знайти час і прийти на огляд разом із дитиною.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі