Суспільство

В Житомирской области жители дома в 6-градусный мороз полсуток просидели без окон

20 January 2010, 09:24

Десять годин без вікон в оселі просиділи мешканці одного з будинків на вулиці Островського у Бердичеві. Опівдні працівники однієї з фірм, котрі займаються виготовленням металопластикових вікон, вийняли однокамерні склопакети і до вечора обіцяли привезти двокамерні.

Така заміна відбувається на гарантійних умовах, адже у вересні 2008 року родина замовила у фірми вісім сучасних вікон. Грошей для батьків-пенсіонерів не шкодувала, розповідає донька господарів Емілія Байдик.

Емілія Байдик, донька господарів: “Я замовила найдорожчі вікна, прийшла з ними проконсультувалась. Сказали, що це австрійські вікна найдорожчим ущільнювачем. Буде все дуже добре. Я розрахувалась з ними, як з людьми”.

Зими в нас не холодні, тож у фірмі, говорить жінка, запевнили, що для комфорту вистачить однокамерних склопакетів. Вікна в оселі замінили, уклали договір, дали гарантію на 10 років. Тільки от раділи новим вікнам пенсіонери лише рік — у помешканні стала з’являтися пліснява, повідомляє ВІК.

Володимир Байдик, господар помешкання: “Прийшли поставили ці металопластикові вікна, я ж про них нічого не знаю. Кажу до жінки: “Дивись-но, щось пливе по вікнах, звідки ця вода береться?”. Вона бере рушник і витирає воду по всіх вікнах. Дочки вдома не було, куди я буду йти? Сирість у хаті з’явилася, ми стали вікна відкривати, щоб вона виходила.”.

Про неполадки Емілія Байдик повідомила стіл замовлень фірми, який знаходиться у Бердичеві, і на житомирський офіс вийшла. Каже, приходив заступник директора, вікна оглянув і плечима знизав: мовляв, не знаю, чим допомогти.

Емілія Байдик, донька господарів: “Я занесла заяву на фірму, там розписались в отриманні, сказали: “Вибачте, починаються свята, ми після них усунемо неполадки”.

Та після свят до помешкання Байдиків ніхто не прийшов. Серія дзвінків на фірму результату не давала.

Емілія Байдик, донька господарів: “І дурять: сьогодні-завтра, сьогодні-завтра.”

Коли працівники підприємства зібралися їхати, запитали, яким чином господарі хочуть міняти вікна: зараз усі вісім чи окремими кімнатами. Мешканці будинку вирішили віддати усі склопакети, щоб машина з житомирського офісу до них кілька разів не їздила. О дванадцятій годині дня скло з вікон вийняли і забрали. Двокамерні склопакети обіцяли привезти до кінця робочого дня. Однак у п’ять годин з фірми зателефонували і повідомили, що матеріалу є лише на три склопакети, каже Емілія Байдик. Привезуть їх і решту старих. Насувалася ніч, а вікон у помешканні не було.

Свою дружину та сина, інваліда першої групи, Володимир Сергійович відправив до сусідів. Сам лишився сторожувати оселю, аби з неї ніхто нічого не вкрав.

Володимир Байдик, господар помешкання: “На холоді “гріюся”. Ось повністю вдягнений. Став собі їсти готувати, здійнявся протяг, я покинув, затулив вікно ковдрою і двері притримую, щоб вітер хатою не гуляв”.

Температура надворі сягала 6 градусів морозу, а всередині домівки вона зупинилась на позначці нуль. Після десятої вечора люди заходилися телефонувати на фірму за цілодобовими номерами.

За десять хвилин скло привезли. Чому із 16-ти склопакетів замінили тільки три, і чому змусили чекати більше, ніж домовлялися, люди намагалися з’ясувати у працівників фірми.


Олександр, працівник фірми: “Я не знаю, що вам сказати. Як вийшло, так зробили. Це не від мене залежить. Моє діло зняти і поставити, що я і роблю”.

Склопакети встановили на їхні місця, тепер три дні знадобиться, щоб нагріти оселю, говорять мешканці. На фірмі запевняють: їхня продукція якісна, а “попливли” вікна через те, що люди не провітрювали помешкання: вологість повітря перевищувала норму. Переконати їх у цьому, так само як зробити у квартирі витяжку не вдалося, розповідає директор фірми Віктор Васьковський. Тому зрештою вирішили замінити склопакети.

Віктор Васьковський, директор фірми: “Монтажники розповідали, що вони збиралися знімати три пакети, але власниця настояла на тому, щоб знімати всі зараз. Сьогодні зустрілися з господаркою, вона говорить, що то була ініціатива наших людей. Я не буду запевняти, можливо, і наші монтажники так себе повели, я у цьому ще не розбирався. Ми взяли, ми повинні були вчасно їх привезти. Це наша вина, хоча господарці це було нецікаво слухати. В нас виникли технічні перешкоди. Я сьогодні приїхав до неї, вибачився за несвоєчасність доставки пакетів, сказав, що ми переробимо за свій рахунок. Вона, у свою чергу, пообіцяла, що витяжка у квартирі працюватиме. Я впевнений, що після цього ситуація у квартирі зміниться”.

Решту склопакетів, пообіцяв директор фірми, замінять, як тільки потеплішає. І на це, запевнив, має піти не півдоби, а три-чотири години.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі