Суспільство

Білоруський опозиціонер, мешканець Житомира Ігор Коктиш вийшов на волю

3 February 2010, 09:29

У вівторок ввечері після тривалого перебування в Сімферопольському слідчому ізоляторі українська влада звільнила білоруського опозиціонера Ігоря Коктиша. Учора за рішенням Генеральної Прокуратури України і на вимогу Європейського суду з прав людини він вийшов на волю.

29-літній молодіжний активіст і рок-музикант Ігор Коктиш, звинувачений на батьківщині у важкому кримінальному злочині, понад два з половиною роки в ув‘язненні чекав екстрадиції до Білорусі.

Його адвокатам вдалося переконати Європейський суд з прав людини у політичному підґрунті звинувачень на адресу опозиційної молодіжного діяча та у неправомірних діях української влади. 

У своєму рішенні 10 грудня 2009 року Європейський суд вказав на порушення державою Україна стосовно Ігоря Коктиша одразу декількох статей Європейської конвенції з прав людини, зобов`язавши країну також виплатити йому 7 тисяч євро компенсації, - пише Радіо Свобода

В Україну Ігор Коктиш приїхав 2002 року, утікаючи від переслідувань режиму Лукашенка, поселився у Житомирі, одружився і створив свою рок-групу. 

Влітку 2007 року, коли з дружиною був на відпочинку в Севастополі, його затримала міліція. Як виявилося, Білорусь зажадала його видачі, звинувачуючи у вбивстві. 

Сам Ігор Коктиш це спростовував і стверджував, що це – помста влади за його активну підтримку опозиційного кандидата у президенти Олександра Мілінкевича.

Ігор Коктиш повідомив Радіо Свобода, що12 лютого у Сімферополі має відбутися суд за його позовом про визнання за ним статусу політичного біженця.

Як повідомляв Житомир.info, весною житомирські активісти у формі флеш-мобу підтримали Ігоря Коктиша.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі