Суспільство

В Житомире обсудили проблемы ветеранов афганской войны. ФОТО

12 February 2010, 16:04

Не можна не пригадати біль житомирян, як і всієї України, який доносився з пекельної гори і пустелі Афганістану і слізьми зворушив українську землю. Хлопці пішли живими, писали листи, а поверталися додому в «чорних тюльпанах». Всі вони виконували наказ, проявили стійкість, мужність, відвагу. Житомирщина не забуває про ветеранів афганістану, адже це історія, до якої потрібно відноситися з великою шаною, якою б гіркою вона не була. Соціалісти області також не стоять осторонь цих проблем.

Сьогодні, 12 лютого, відбулася зустріч обласного активу учасників бойових дій на території інших держав з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Метою зустрічі було вирішення питань взаємодії обласних громадських організацій учасників бойових дій на території інших держав з органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Депутат обласної ради від фракції Соціалістичної партії України, довірена особа Олександра Мороза – Павло Ментов, який очолює обласну організацію ветеранів Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) зазначив, що близько 3500 учасників афганської війни, які проживають в області, роблять усе для того, аби увінчити пам’ять побратимів, забезпечити гідне життя ветеранам, виховувати молодь на зразках мужності та героїзму старших поколінь.

Обласна організація ветеранів Афганістану, її районні осередки активно співпрацюють з Соціалістичною партією. Її члени являються депутатами міських та районних рад від СПУ, зокрема Юрій Шевчук (м. Новоград-Волинський), Володимир Сусол (смт. Чуднів), Юрій Осипчук (смт. Черняхів), Олексій Михайлов, який очолює Житомирську міську спілку ветеранів Афганістану, є головою фракції соціалістів міської ради і т.д. 

На зустрічі були підбиті підсумки роботи афганського руху в області, обговорені плани на майбутнє. Робота проводилася динамічно і конструктивно. Були розглянуті важливі питання, які допоможуть вже в найближчому майбутньому ефективно втілити в життя завдання і мету, яку поставили перед собою організації ветеранів Афганістану Житомирщини, органи державної виконавчої  влади та органи місцевого самоврядування.

Активістів афганського руху, учасників бойових дій було нагороджено почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, вирішення питань соціального захисту та реабілітації ветеранів війни, патріотичне виховання молоді.

 

Через афганську війну (1979-1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч осіб, призваних до лав Радянської Армії з України, з них майже 5 тис. жителів Житомирщини. Не повернулося з війни 3360, з яких 133 – представники нашої області. Із них: загинуло 3280, пропало безвісті 80. Залишились без синів 2729 матерів, 1982 батька. Стали вдовами 505 молодих жінок, сиротами – 711 дітей. Поранено на афганській війні понад 8 тисяч вихідців з України. Стали інвалідами 3560 осіб. 800 учасників бойових дій – жителів Житомирської області стали інвалідами, майже стільки ж померло в останні роки через отримані на війні поранення. Кількість інвалідів збільшилась вдвічі. Лише вдумайтеся у цифри... 

З кожним роком ветеранів-афганців стає все менше й менше, і  ми повинні з великою повагою і шаною ставитися до всіх воїнів, адже їм, як нікому, відомі біль і страждання бойових дій, кров і смерть.

Житомир.info   

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі