Суспільство

В Житомирской области милиция чествовала воинов-интернационалистов. ФОТО

16 February 2010, 10:27

З 1979 до 1989 року близько ста п'ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни». 290 українців не повернулися з Афганістану, 62 - вважаються зниклими безвісти або потрапили в полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4 687 з них повернулися до батьківських осель інвалідами.

Ще 487 українців загинуло під час війн та конфліктів на територіях інших 16 країн світу.

15 лютого в обласному управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області відбулися урочисті заходи з нагоди вшанування воїнів-інтернаціоналістів. 21 рік  минув  з дня виведення радянських військ з Афганістану. 6,5 тисяч солдат, офіцерів та цивільних осіб, вихідців з Житомирщини, брали участь  у  тій війні, а були ще й інші – в Югославії, Іраку,Чилі, Іспанії, Єгипті, В'єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих точках» .

Багато з інтернаціоналістів, пройшовши крізь полум’я війни, після повернення додому обрали професію, пов’язану із щоденним ризиком та  цілодобовою напруженістю, - стали правоохоронцями. Виховані у бойових умовах почуття відповідальності та витривалості, наполегливості та дисциплінованості допомагали уже в мирний час захищати людей та закон від злочинних посягань.

Відкриваючи зібрання та звертаючись до присутніх, начальник УМВС генерал-майор міліції Валерій Павлович Присяжнюк, зокрема, сказав:

- Вірність присязі та війському обов’язку є характерними рисами кожного з вас, кожного з тих, хто побував у місцях військових конфліктів. І сьогодні ми віддаємо шану вам і вашим побратимам, в екстремальних умовах ви проявили стійкість, мужність, відвагу та доблесть. Ви дивились на війну своїми очима, бачили кров і біль, горе і страждання. А нині ви доносите правду про ті нелегкі роки. Пройде час, історія розставить все на свої місця, дасть відповіді на болючі питання.

Продовжив зустріч голова Житомирської міської спілки воїнів-інтернаціоналістів Олексій Федорович Михайлов, який зазначив, що назріваюча у суспільстві проблема недостатньості патріотичного виховання  молоді змушує  афганців активізувати свою громадську роботу, зокрема, з підростаючим поколінням, адже живі розповідді очевидців тих подій завжди викликають зацікавлення та жваві обговорення у дітей, а отже, не залишають їх байдужими.

Святковим наказом управління за мужність і відвагу, виявлені в Афганістані, та багаторічну сумлінну службу працівники та ветерани органів внутрішніх справ були нагородженні медаллями «За сумлінну службу» та пам’ятними відзнаками.

Також було вручено Почесні грамоти, цінні подарунки та грошові премії від Житомирських обласної ради та обласної держадміністрації.

Тож, зі святом вас, воїни-інтернаціоналісти. Міцного здоров’я, миру, щастя, добра і злагоди, благополуччя та любові.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі