Суспільство

Бердичевская лайка Дана получила золотую медаль на всеукраинской выставке. ФОТО

3 March 2010, 09:45

Золоту медаль на шостій Всеукраїнській виставці лайок у Житомирі отримала бердичівська Дана. Її господар, мисливець Броніслав Бричковський на заході виступав і суддею, і учасником. Цього року на виставці було чотириста лайок з усієї України. Аби обрати кращих з кращих, собак розподіляли на групи за класом та віком, повідомляє ВІК.

 

Броніслав Бричковський, кінолог першої категорії: “У молодшій віковій категорії собака ще несформований, до нього експерти мають свої критерії. У середньому віці тварина дозріває, має визначні риси, тому може отримати оцінку “відмінно”. Старша вікова група — це собаки, які показали себе в умовах полювання і заробили дипломи”.

Порода, будова, зовнішній вигляд, мисливські якості, нащадки — усе враховується під час огляду. Цього року українські мисливці вразили російських експертів підходом до оцінювання собак.

Броніслав Бричковський, кінолог першої категорії: “Ми вперше зробили бонітування в електронному вигляді. Це записано про батьків собаки, всі оцінки екстер’єру і польові дипломи. Раніше все це робилося від руки, заповнювалися відомості. Цього разу це допомогло експертам, вони могли більше уваги приділити собакам”.

Батьки лайки родом з Удмуртії. Дані лише 5 років, але вона вже має 15 дипломів за полювання на різних звірів і Кубок із всеукраїнської виставки, що проходила у Києві два роки тому. Нині до всього цього додалася ще й золота медаль і диплом. За зовнішність Дана отримала оцінку “відмінно” і загалом посіла четверте місце серед 45 лайок західносибірської породи. Також тварина стала другою у класі “Еліт”.

Лайка — перший собака, якого запустили у космос. А на полюванні ця приязна тварина з прямо стоячими вухами та пухнастим хвостом-бубликом є універсальним помічником. Вона знаходить, вистежує, гонить, зупиняє будь-якого звіра: від білки та куниці до кабана та оленя.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі