Суспільство

Житомирянка Ольга Яковлєва знає, що сниться народним депутатам та бізнесменам. ФОТО

4 March 2010, 09:45

Багато хто з житомирян знає постійно усміхнену Ольгу Миколаївну, привабливу жінку, яка любить гуляти по вулиці Михайлівській, часто заходить «на каву».  Жінка «у світлочервоному» (улюблений її стиль одягу) має доволі неординарне захоплення - тлумачити сни, і, як вказувалось, на безоплатній основі. Я не упустив нагоди  «розшифрувати» «на халяву» і свій сон ( не буду розказувати його, бо це справа індивідуальна) та поспілкуватися з Ольгою Яковлєвою, колишнім медиком, економістом за фахом.

-          Коли і чому Ви почали займатися сновидіннями?

-          Багато років тому я відповідала за підписку друкованих видань, і за каталогом якось  виписала собі книгу Зігмунда Фрейда «Тлумачення снів». Адже до того мені завжди являлись  цікаві сновидіння, які хвилювали мене, однак значення їх не розуміла. Тож, вивчивши фрейдовський метод тлумачення видінь, я зайнялася роз’ясненням снів рідних, близьких, знайомих. Потім почала збирати цікаві видіння, даючи в газети оголошення. Мені стали телефонувати абсолютно незнайомі люди і розказувати, що їм сниться. Вважаю, що люди несправедливо ігнорують сни, сприймаючи їх піною морською. Адже, заглибившись в минуле, можна побачити, що тоді люди, особливо багаті, мали «штатних» спеціалістів «розшифрування» сновидінь. Тож, відштовхуючись від забутих традицій, я вирішила випускати газету - «Тлумачення снів» для пропаганди нічних видінь. І навіть випустила перший номер. Але на цьому моя видавнича справа затухла, бо реалізатори не повірили, що названою темою люди можуть цікавитися. Хоча ті, що повірили мені, продали всі екземпляри, проте не розрахувалися зі мною. Ставши банкрутом, я почала співпрацювати з однією з житомирських газет: приходила в редакцію у визначений час і відповідала на дзвінки читачів. Проте швидко співпраця скінчилась, бо редактор у відповідній рубриці почав ставити не мій написаний матеріал, що компрометувало метод Фрейда.

-          До речі, а в чому суть цього метода?

-          Сон розгадується за символами і асоціативно. Якщо в першому випадку більш простіше розтлумачити видіння, то в другому - треба «повозитися». Асоціація створюється фактично за дедуктивним методом Шерлока Холмса, шляхом розмотування клубочка - бесіди з людиною, якій сон приснився. Наведу приклад. Якось мені зателефонувала знайому, і розказала своє видіння. Ніби- то якийсь голос її сказав, що вона помре 18 серпня. Я приступила до «роботи» з жінкою. З’ясувалось, що вона  почала лікуватись від якоїсь хвороби, і курс  розрахований якраз до 18 серпня. Моє  тлумачення було приблизно наступним : така як зараз, хвора, ти  помреш, а вилікувавшись, ти відродишся. І що? Час пройшов, і  тлумачення збулося. Цей та багато інших випадків говорить про те, що сон можна розтлумачити на всі 100 відсотків, тільки  для цього  необхідно  розкритись людині.

-            Чи телефонують Вам  політики і бізнесмени?

-          Безперечно. Одного разу якось у прямому ефірі  на радіо «Крок» був народний депутат(прізвище не називаю, бо з «клієнтами» працюю на умовах інкогніто). Я поцікавилась на рахунок того, чи йому щось сниться. Зясувалось, що слуги народу також бачать сни -  на їх рідну тему політичних баталій, поясненням яких є, звичайно,  депутатська робота. А ось сон одного житомирського бізнесмена. Ніби-то сидить він біля ставка з вудочкою, і  зненацька піднімається страшена буря. Смерч піднімає воду, рибу, і викидає все це на беріг. Риба при цьому позасідала на вербах. Що з’ясувалося? Напередодні бізнесмен справді був на рибалці. Нічого не вміймав, але заплатив за ловлю риби. Це його розлютило. І до такої степені, що у нього виникло  бажання - відомстити орендатору ставка. Це й здійснилося  уві сні «руками» буревію, який закинув рибу на гілля.

-           Як часто житомирянам являються еротичні сни, і як їх пояснити?

-          95% усіх снів мають еротичну основу. І це нормально. Простих людей не турбує політика, гроші ж, інші матеріальні блага -відносно. А ось проти природи людина поперти не може. Тому еротичні сни являються нерідко до самої смерті. Наприклад, моїй свекрусі- 85, а  вона  такі сни ще бачить, і часто запитує мене: «Що це означає?». А пояснення дуже просте. Ви  уві сні просто отримуєте компенсацію того, що  не маєте реально, кажу свекрусі.

-          До речі, а що Вам найчастіше сниться?

-          Роками являться сон, що я ніби -то прибираю громадські туалети! Навіть доволі специфічні запахи чую таких прибиралень. Дивно? Я довго думала, «шифрувала» над таким видінням, і тільки з часом зрозуміла значення їх. Справа в тому, що я не можу спокійно дивитися як загниває мораль сучасного суспільства. В мене існує бажання  очистити її (мораль) від усілякого бруду. Ось уві снах я цим і займаюсь…

 

На фото: Ольга Яковлєва.

Так один житомирський художник зобразив свій сон на еротичну тему.

Федір Підкопитний

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі