Суспільство

В Житомирской области почтили память бывавшего здесь Кобзаря. ФОТОрепортаж

10 March 2010, 12:46

9 березня у Новоград-Волинському районі Житомирської області відзначили 196 річницю з дня народження Тараса Шевченка покладанням квітів та урочистими мітингами у селах Гульськ та Великий Молодьків, а також біля пам’ятника Кобзарю у місті Новоград-Волинський.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Новоград-Волинської райдержадміністрації.

У селі Гульськ, на схилах річки Случ, встановлено стелу з сірого граніту з портретом Кобзаря. Відомо, що у 1846 році за розпорядженням  генерал-губернатора Південно-Західного краю художник Археографічної комісії Т.Г.Шевченко відвідав Київську, Подільську і Волинську губернії. Метою поїздки було змалювання історичних пам’яток, збір відомостей про давні поховання, запис  народних переказів і пісень.

Після відвідин Новоград-Волинського, змалювання окремих краєвидів міста поет виїхав до Почаєва. Його маршрут пролягав через село Гульськ, де, за переказами літописців, ще в 1150 році було збудоване давньоруське городище. Тарас Григорович побував у Гульську 10 жовтня 1846 року, про що згадує у своєму „ Щоденнику”, повістях „Варнак”, „Прогулка с удовольствием и не без морали” та інших творах.

В урочистостях з нагоди визначної дати у селах Гульськ та Великий Молодьків взяли участь очільник району Микола Іванюк, заступники голови райдержадміністрації та районної ради, сільські голови, вчителі, учнівська молодь.

Школярі місцевої школи прочитали уривки із поезій видатного поета, розповіли історію перебування Шевченка на теренах Новоград-Волинського району.

У селі Великий Молодьків голова райдержадміністрації Микола Іванюк та сільський голова Ігор Андрійчук поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку, який був встановлений в минулому році на місці демонтованого пам’ятника Леніну. За участю школярів проведено урочистий мітинг, на якому вони прочитали вірші видатного українського діяча, письменника, а також вірші, присвячені Шевченку.

Також вшанували пам'ять про Великого Кобзаря у місті Новоград-Волинський.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі