Суспільство

Командир «Беркута» в Житомире рассказал, как работают его бойцы. Фото

12 March 2010, 12:35

Зустріти їх на вулиці можна практично всюди, хоча найчастіше у центральній частині Житомира. Однак сказати, що на околицях обласного центру вони не працюють, буде неправильно. Все пояснюється досить просто – завдання, які  виконують ці високі широкоплечі хлопці у плямистій формі, передбачають забезпечення охорони громадського порядку, у першу чергу, під час масових заходів, резонансних громадсько-політичних подій, групових безпорядків, іншими словами - у найбільш складних ситуаціях і випадках. До того ж, якщо ви зустріли їх у будь-якому райцентрі області, це може означати лише одне: проведення спецоперації або ж цільового рейду. І не завжди на практиці воно виглядає, як у захоплюючому кадрі кіно. Ризик і відповідальність – невід’ємні складові щоденної роботи цього правоохоронного підрозділу. Йдеться про роту міліції особливого призначення «Беркут».

- Щоб стати «беркутом», треба мати достатньо сильну фізичну підготовку - 16 раз підтягуватись на перекладині та пробігати три кілометри за 11 хвилин 30 секунд, - розповідає командир підрозділу Микола Юхимчук (на фото). -  Однак, це далеко не весь перелік обов’язкових вимог до кандидатів, а охочих, повірте, у нас багато. Кожен з них проходить серйозний відбір – співбесіда, спортзал, стажування, медкомісія, навіть психологічне обстеження. Із 50 осіб, бажаючих нести службу у підрозділі, витримати конкурс можуть лише троє. Але ті, хто залишається, у подальшому стають справжніми професіоналами.

Щодня майже 20 бійців «Беркуту» заступають на охорону громадського порядку в обласному центрі. З початку року вони вже взяли участь у 115 спеціальних, у тому числі і профілактичних, операціях та рейдах. Під час їх проведення було затримано майже сотню підозрюваних у скоєнні 125 злочинів, серед яких найбільше крадіжок, більше 20 фактів незаконного обігу наркотичних засобів та майже десяток випадків нанесення громадянам тяжких тілесних ушкоджень, - продовжує Микола Петрович.

У правопорушників вилучається зброя, як вогнепальна, так і холодна, наркотики, а найчастіше - щойно викрадені речі. Нещодавно на одній з вулиць Житомира патрульний наряд роти затримав 42-річного чоловіка за 200 м від авто, з якого він тільки-но викрав електрообладнання. Власник транспортного засобу вчасно почув метушню біля машини, що стояла у дворі будинку, і відразу зателефонував до міліції. Тож, отримавши повідомлення чергового, найближчий наряд «Беркуту» за лічені хвилини прибув за вказаною адресою. Приголомшений злодій аж ніяк не очікував такого розвитку подій і намагався все ж таки втекти. Але змагатись у бігу із спортивно підготовленими хлопцями йому виявилося не під силу.

Проте у кожній, навіть самій буденній для такої професії ситуації, де невідомість породжує ризик, лише професіоналізм та витримка можуть гарантувати успіх.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі