Суспільство

В Житомирской области работает машина, которая отключает должников от водоснабжения и канализации

15 March 2010, 11:00

 

Керівництво Водоканалу перейшло від попереджень до дій. Установка «Спрут», що від'єднує від централізованої каналізації злісних неплатників за спожиті послуги з водопо стачання й водовідведення, вже у Новограді. 10 березня ви нахід підприємства «Полтава-водоканал» залучили до бо ротьби з новоградськими боржниками.

Принцип дії «Спрута» пол тавчани тримають у таємниці. Щоб народні умільці не розсек ретили і не знайшли протидію. А результат такий, що всього за 15-20 хвилин, навіть не заходячи до квартири боржника, спец-бригада наглухо блокує тому каналізацію. Чим це загрожує, гадаю, здогадатися не складно. Тому, як свідчить практика пол тавських «колекторів», здебіль шого люди поспішають сплати ти борги, щойно побачать у себе у дворі жовтий спецавтомобіль із красномовним написом «Відключення боржників».

Про це повідомляє офіційний сайт Новограда-Волинського посилаючись на газету Звягель-Інформ.

Такі бригади, яких у Полтаві чотири, вже простимулювали до сплати боргів жителів понад 150 українських міст. Але для Новограда цей спосіб впливу на неплатників — новинка. І перші боржники, яких, до речі, завчас но попередили про загрозу відключення, не оцінили всю серйозність ситуації. А дарма.

Як розповідають полтавці, яких тільки історій не трапляло ся з тими, хто відчув на собі дію «Спрута». Кажуть, щойно розу міли, що в каналізацію нічого не зіллєш (і не «сходиш» без наслідків), приїздили в Полта ву за сотні кілометрів, показували сплачені рахунки за воду, і благали все повернути, як було. А для того, щоб «повер нути як було», потрібно не лише розрахуватися з боргами, а й оплатити повторний виїзд спец-автомобіля та роботу бригади.

Серед боржників трапляються й такі, хто взагалі забув, як це платити за спожиту воду. Конт ролери свідчать, що є абоненти, які не сплачують рахунків ще з 2001 року. Суми боргу в них на бігли — до семи тисяч гривень. Ніякі гуманні важелі впливу на таких не діють. Як наслідок — за гальний борг населення перед Новоград-Волинським Водока налом вже дотягує до 350 тисяч. Недоотримання коштів у таких розмірах ставить під загрозу нор мальну роботу підприємства. Тому й надіються у Водоканалі, що зарадить «Спрут».

Сумлінні платники за кому нальні послуги, з якими довело ся поспілкуватися, ось таку ідею примусового стягнення боргів сприймають схвально. Мовляв, якщо одні знаходять кошти зап латити за воду, газ чи тепло, то чому інші мають користуватися благами цивілізації задарма? Тим більше, що у списках найбільш злісних боржників Во доканалу трапляються й достат ньо заможні місцеві жителі — власники кафе й магазинів, інших видів бізнесу.
 
Наостанок — деяка цікава інформація. Так би мовити — для порівняння. Як вдалося з'я сувати, у Полтаві вода для на селення дешевша, ніж у Ново граді. У нас тариф 7 гривень, а у них — 4,34 гривні за куб (поста чання — 2,74 грн.. відведення — 1,60 грн.). До того ж, у Полтаві воду постачають не з річки, як у нас, а зі свердловин глибиною близько 800 метрів!

Із заступником генерального директора «Полтававодоканалу» Василем Забишним нам вда лося поспілкуватися телефоном. Як повідомив Василь Іванович, забір води здійснюють понад двадцять свердловин. «Кришта лево чиста вода. А запаси такі, що вистачить ще на два таких міста як Полтава», — не без гор дості повідомив керівник. При цьому на запитання, чому не здійснюють водозабір із. річки, адже так простіше, дуже здиву вався: мовляв, це ж стільки про блем із очисткою. Мимоволі подумалося: якщо вже наш місце вий Водоканал переймає досвід полтавських колег у плані бо ротьби із боржниками, то, може б, спробували перейняти й інший досвід? 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі