Суспільство

В Бердичеве медики сдают кровь и другим советуют это делать. ФОТО

24 March 2010, 17:59

 

У відділенні переливання крові Бердичівської ЦМЛ вишикувалась досить дивна черга. Складалась вона виключно з завідуючих відділеннями, лікарів, медичних сестер та санітарок закладу. Усі вони, за закликом головного лікаря Анатолія Терефеєва, викроївши у своєму робочому графіку кілька хвилин, прийшли здавати кров. Сам головний медик Бердичева разом із рештою представників адміністрації побували у пункті кілька днів тому.

Кількість городян, бажаючих стати донорами, катастрофічно падає, констатують фахівці, отож доводиться власним прикладом агітувати людей, аби ті пам’ятали: існують тисячі хворих, яким ця кров може допомогти завдати поразку смерті.

Анатолій Терефеєв, головний лікар Бердичівської ЦМЛ: «Донорство — це справа для медичних працівників не нова: кожен із нас почав здавати кров для хворих ще під час навчання у медичних навчальних закладах. Тому у лікарні ми маємо чимало людей, які здачею крові займаються регулярно. Це лікарі Чирка, Крюченкова, Самолюк, Заєць, Грубський, Гінгуляк...»

У коридорах відділення зазвичай і так не надто людно, нарікають медики, до того ж доводиться значну частину бажаючих здати кров відсіювати: організми людей уражені вірусами ВІЛ, гепатиту, сифілісом. От і залишається тільки що до своїх звертатися.

 

 

Наталія Шевченко, зав. відділенням трансфузіології Бердичівської ЦМЛ: «Чому ми обрали саме медиків? Тому вони вважаються більш здоровим, більш свідомим прошарком населення, людьми, які ведуть здоровий образ життя. До того ж двічі на рік ми проходимо медогляд. Ми прагнемо для наших співмешканців створити базу крові здорових донорів.»

«Постачальниками» бази крові є, здебільшого, родичі хворих і медичні працівники, констатують у лікарні. Перші йдуть до пункту переливання від безвиході, других приводить туди відповідальність. Бути більш відповідальними і людяними закликають ескулапи й бердичівлян, а поки що вони вирішили започаткувати свій — у межах лікарні — День донора.

Наталія Шевченко, зав. відділенням трансфузіології Бердичівської ЦМЛ: «Ми не повинні чекати доки до нас поступить хворий і лише тоді шукати йому плазму, R-плазму й таке інше. Ми повинні мати великий запас крові. Від того, що чогось у нас не вистачає, жодна людина не повинна загинути.»

Анатолій Терефеєв, головний лікар Бердичівської ЦМЛ: «Я хочу звернутися до бердичівлян із тим, щоб своїм благородством допомогти тим, хто потребує допомоги.»

 

 

 

ТРК ВІК

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі