Суспільство

«Не я б’ю — верба б’є» - у Житомирській області християни відсвяткували Вербну неділю. ФОТОрепортаж

29 March 2010, 11:45

«Не я б’ю — верба б’є», «За тиждень — Великдень»... Так примовляли у неділю, 28 березня, бердичівляни, «нагороджуючи» по спині вербовими гілками тих, хто замість, аби піти до храму, ніжився у ліжку.

Бердичів вкрився зеленню й зустрів одне з великих дванадесятих свят — Вхід Господнього до Єрусалиму, повідомляє телекомпанія ВІК.

Цьогоріч свято Божественного торжества в один день відзначили християни католицької й православної віри. Представники обох віросповідань згадували, як Ісусові, який воскресив із мертвих Лазаря, люди влаштували царське прославляння. Христос їхав верхи на віслюкові, а ті встеляли йому дорогу своїми одежами та пальмовим гіллям.

Протоієрей Зіновій Ромах, клірик Свято-Миколаївського собору: “Безумовно, апогеєм свята є розп’яття Христа і Його Воскресіння. Фундаментом цієї події є Вербна неділя. Господь урочисто входить до Єрусалиму і Його визнають Царем Світу, Спасителем. Іудеї вже знали, що напередодні він воскресив Лазаря. Його вітали всі. Вітали не як Пророка чи Вчителя, а як Царя.”

Гілля, що освячується цього дня, має слугувати для кожного пересторогою перед гріхом. Віряни повинні тримати його у своїх оселях як пам’ять про Бога та про зраду тих, хто ще зовсім недавно Його прославляв.

Вербна неділя — день не тільки радісний, але й відповідальний. Причина тому — Христові страждання. Про них люди мають думати наступного тижня. Церква закликає усіх разом з Ісусом пройти Його дорогою та розумом і серцем пережити Його муки. Тебе розіпнуть разом із Христом, говорять священики, разом із Христом ти і воскреснеш.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі