Суспільство

В Житомире чиновников учат заполнять „декларации о доходах”

30 March 2010, 13:06

У 2008 році Управлінням державної служби Головного управління державної служби України в Житомирській області було започатковано проведення тематичної прямої телефонної лінії «Заповнюємо декларацію», яка традиційно проходить з середини січня до середини квітня, щопонеділка, з 14-ї до 16-ї години.

Про це Житомир.info повідомив начальник Управління державної служби ГУ держслужби України в Житомирській області Анатолій Войналович.

Проведення такої прямої телефонної лінії зумовлене необхідністю надання роз’яснень щодо заповнення державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування декларацій про доходи, які необхідно подавати до кадрових служб органів влади  щорічно до 15 квітня. Порядок подання декларацій встановлюється Кабінетом Міністрів України і здійснюється відповідно до Закону України «Про державну службу» і Закону України «Про боротьбу з корупцією».

Громадяни під час прийняття на державну службу, а також посадовці відповідно до законодавства мають подавати до органів влади, в яких вони обіймають посади, відомості про отримані ними доходи і належне їм (та членам їхніх сімей для державних службовців, які обіймають посади І—ІІ категорій) на правах власності майно.

Телефонуючи до Управління, декларанти цікавилися такими питаннями, як: чи слід враховувати до сукупного доходу гроші, які вони отримали за програмою повернення вкладів ощадбанком СРСР; чи відображається в декларації сума отриманого кредиту; в якому розділі вказувати кошти, які були сплачені за навчання дітей тощо.

Таким чином, проведення тематичної прямої телефонної лінії щодо заповнення декларацій дає можливість уникнути порушень при їх заповненні, сприяє ознайомленню посадових осіб з вимогами чинного законодавства щодо відповідальності, яка передбачена законом «Про боротьбу з корупцією».

Консультації працівників Управління унеможливлюють випадки порушення законодавства, які є підставою для відмови у призначенні на посаду та позбавлення права балотуватися у депутати або на виборні посади в державні органи, запобігають притягненню до адміністративної відповідальності.

Державні службовці і посадові особи місцевого самоврядування області схвально сприймають проведення Управлінням тематичної прямої телефонної лінії «Заповнюємо декларацію» за її актуальність і практичну допомогу.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі