Суспільство

Недвижимость: как не попасть в ловушку мошенников?

5 April 2010, 11:54

В цій статті я знову хотів би продовжити тему шахрайських комбінацій з нерухомістю, які так часто зустрічаються в межах України. Сподіваюсь, що цикл моїх матеріалів стане в пригоді нашим громадянам, і допоможе уникнути неприємних  ситуацій та зберегти своє майно.

Згідно Статті 190 УК України зі змінами внесено  згідно з законом України від 15.04.2008 року «Шахрайство – це заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою. Карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. Шахрайство вчинено в особливо великих розмірах або організованою групою карається позбавленням волі від 5 до 12 років з конфіскацією майна.»

Нещодавно до одної  з громадських організацій м. Житомира звернулась жінка похилого віку з проханням про допомогу, так як її ошукали на три тисячі доларів США. Куди вона тільки не зверталась: до прокуратури, до правоохоронних органів. По цій справі йде слідство. А слідство визначає вину сторін. Одного дня вона звернулась в одне із агентств нерухомості з метою  знайти їй квартиру. Славнозвісне агентство кинулось виконувати свою роботу і підібрало квартиру, переконало бабцю дати аванс в розмірі три тисячі доларів, і при тому ретельно не перевіривши всіх документів. Як з’ясувалося, цей об’єкт вже був проданий місяць тому іншому покупцю. І виникає питання – чи знало агентство про цей факт? Якщо так, тоді воно діяло в змові і разом з «покупцем» ошукало бабцю.

І ще один випадок стався близько десяти років тому в м. Житомирі в районі «виставки». Була здійснена  угода купівлі-продажу квартири декілька разів. Яким же чином? Як відомо багато людей  і в теперішній час також після угоди не поспішають іти в БТІ  реєструвати своє майно. В   ті часи ще не було єдиної комп’ютерної бази реєстрації угод і інформація про здійснення угод  в відповідальні органи надходила з запізненням. Єдина комп’ютерна база була   впроваджена десь в 2004 році. Тому цим скористалися шахраї. Вони звернулися до БТІ з проханням видачі дубліката на право власності, так як оригінали були втрачені, і звісно швиденько документи отримали.  Вони  з успіхом  продали знову квартиру, поки туди не заселися справжні господарі, так як відомо, у нотаріуса обговорюється термін виселення, а за цей час злочинці  без перешкод продали ще раз квартиру. Тому раджу покупцям,  які не впевнені  в продавцях, одразу при купівлі-продажу  отримувати ключі від квартири, а виписка старих господарів повинна бути здійснена обов’язково до моменту купівлі-продажу майна. Бо, на жаль, в м. Житомирі існує практика за згодою сторін виписувати попередніх власників після купівлі-продажу нерухомості (наприклад, протягом десяти робочих днів). Іноді з цього приводу виникають у нових власників неприємності, так як попередні  господарі відмовляються звільняти квартиру у визначений термін.  З цієї причини суперечки переростають в тривалі війни, доки суд не прийме  рішення про виселення цих громадян. А по-друге, екс-власники, як правило, не платять комунальні платежі, за цей час, який прожили в чужій квартирі, теж набігає чимала сума. Тому рекомендую, новим власникам квартир, у випадку, коли «старі» господарі не встигли виписатися  до нотаріального оформлення, «заставляти» в агентстві нерухомості чи у себе (за домовленістю) гарантійну суму, якої вистачило б  вам на судові витрати. А вцілому, бажаю успіхів нашим громадянам на шляху набування майна та уникати таких небезпечних моментів.

Директор АН «Актив+» Форест С.В.     

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі