Суспільство

Бердичевские лесники, чиновники и школьники сажали дубы. ФОТОрепортаж

20 April 2010, 10:00

Бердичівський лісгосп провів щорічну акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках». Під час неї лісівники ділились тонкощами своєї роботи, розповідаючи початківцям, що, куди, як і навіщо, повідомляє ВІК.

Олександр Мудревський, директор ДП «Бердичівське лісове господарство»: «Сьогоднішній день — це основний момент, який характеризує діяльність лісового господарства. Той, хто не розуміється на нашій галузі, вважає, що наше завдання полягає у тому, що зрізати, заготовити і реалізувати деревину. Але наша основна місія — посадити ліс».

Григорій Івасюк, головний лісничий ДП «Бердичівське лісове господарство»: «Через сто років той, хто садив, сюди прийде, щоб побачити результати своєї праці. Не прийде він, прийдуть його діти, внуки. Зараз багато хто розглядає ліс як дійну корову, від якої можна лише брати. А годувати її ніхто не хоче».

У лісгоспі життя лісу порівнюють із людським. На зміну старим деревам приходять молоді покоління. Довести їх до стиглості – справа нелегка. Спочатку корені дворічних саджанців обробляють розчином, що містить стимулятори росту, а заодно і від шкідників захищає. Потім деревця висаджують у грунт, користуючись знаряддям під назвою меч Колосова. Лісники працюють з ним ще з часів царської Росії.

З десяти тисяч посаджених дубів до ста років доростуть трохи більше тисячі. Решту, хворих і сухих, заберуть під час просапувань, проріджувань та прохідних рубок.

Півтора гектара дубів – лише мала частина усіх запланованих посадок, кажуть у лісгоспі. Цієї весни молодими ялинами, дубами, соснами, кленами, вільхами та березами засадять 120 гектарів.

Традиційно на допомогу спеціалістам приходять учні та педагоги п’ятнадцятої школи. Цього разу із собою на ділянку вони захопили частинку Європи, тому що у закладі саме проходили такі дні. Працювати мечем - це не за партою сидіти.

Поруч із школярами працюють люди, звичайний розпорядок дня яких теж як правило проходить у чотирьох стінах. Це представники районної влади. Вони відзначають, що така справа їм до душі.

Анатолій Поліщук, заступник голови Бердичівської районної ради: «Ще школярем колись садив. Зараз тому лісу якраз під 50. Приємно, коли їдеш, бачиш, відчуваєш себе причетним до великої справи. Маємо подбати про майбутні покоління, треба їм щось добре після себе залишити».

Олександр Руденко, керуючий справами Бердичівської районної ради: «Якщо брати наше покоління, то, певно лісу більше вирубали, аніж посадили. Тому цей крок буде невеликим, але внеском у те, щоб на нашій планеті покращилась екологія».

Учнями та чиновниками справа не обмежилась. Вкотре на лісову ділянку вийшли працівники вінницької фірми, котра виготовляє дерев’яний паркет. У них своя акція - за кожну пачку паркету працівники висаджують одне дерево, щоб зберегти у природі баланс.

Під впливом завзяття інших свої мікрофони, блокноти та ручки відкладають і журналісти, котрі приїхали висвітлювати подію. Анатолій Кондратюк розповідає, що на подібних заходах він не вперше, тому свій погляд на ліс чоловік давно і кардинально змінив.

Анатолій Кондратюк, журналіст газети «Земля Бердичівська»: «Раніше ліс для мене був хаосом, нагромадженням різних дерев. А виявляється, тут зовсім не так, тут ціла наука. От сьогодні садиться ця ділянка і в книзі лісу буде записано, що в такий-то час і рік посадили ці дуби. І вже майбутні покоління будуть знати».

Після гарної праці – гарний відпочинок. Лісівники подякували своїм юним помічникам, почастувавши їх «лісовим» тортом та печивом. Особливою популярністю у стомлених садильників користувався натурпродукт – прохолодний березовий сік.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі