Суспільство

Милиционеры Житомирской области несут службу в радиоактивной зоне. ФОТО

22 April 2010, 14:29

Трагічна дата 26 квітня 1986 року назавжди увійшла до історії. Від наслідків аварії, що сколихнула світ, і донині щемить серце і крається душа.

Напередодні 24-ї річниці з дня Чорнобильської трагедії керівництво Управління МВС України в Житомирській області та представники Овруцької райдержадміністрації завітали до роти міліції з охорони зони радіоактивного забруднення при УМВС.

Начальник УМВС України в Житомирській області Юрій Івакін зазначив, що понад тисячу працівників органів внутрішніх справ нашого регіону брали участь у ліквідації Чорнобильської трагедії. У ті весняні дні, їх роль важко недооцінити… Вони вели жорстоку боротьбу на радіаційній території без правил, траншей і окопів. У небезпечних умовах для життя, ліквідовували пожежі, евакуйовували людей, закачували воду для охолодження радіатора, проводили дезактивацію території.

Ми з сумом згадуємо імена тих ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, працівників органів внутрішніх справ Житомирщини, яких сьогодні, на жаль, немає з нами, - зазначив Юрій Володимирович. - Низько схиляємо голови за їх мужність і героїзм, самовідданість і рішучість під час виконання відповідального завдання.

Й сьогодні, як і в 1986 році, на плечах міліціонерів лежить велика відповідальність. Майже на  210 кілометрів по периметру, що включають в себе першу та другу зони відчуження та безумовного відселення, пильнують порядок працівники роти міліції з охорони зони радіоактивного забруднення при УМВС України в Житомирській області. Вони забезпечують охорону, здійснюють пропускний режим в зоні радіоактивного забруднення населених пунктів області, заходи по недопущенню вивозу за межі зони радіоактивно забруднених матеріалів, фактів мародерства у відселених пунктах та протипожежну безпеку.

Своїми спогадами про ті часи поділилися безпосередньо і учасники тих подій. Зі словами глибокої вдячності і поваги до правоохоронців-ліквідаторів і тих, хто нині несе службу в радіаційній зоні звернулися запрошені гості. Виступаючі відмітили наскільки у сьогоднішніх умовах є необхідною та актуальною діяльність зазначеного підрозділу.

У свою чергу, командир роти міліції з охорони зони радіоактивного забруднення при УМВС України в Житомирській Сергій Сергійчук запевнив, що особовий склад із відповідальністю відноситься до виконання обов’язків, проінформував учасників зібрання про результати діяльності підрозділу. Так, на території Народицького та Овруцького районів діє 5 стаціонарних постів. Впродовж поточного року було виявлено понад 80 адміністративних правопорушень, значну частину з яких складають порушення радіаційної безпеки, паспортного режиму, самовільне поселення громадян у зоні.

Крім того, за словами Сергія Сергійовича, працівники роти виявляють факти незаконних вирубок лісу та браконьєрства. До того ж бійці підрозділу надають допомогу місцевому населенню.

Після офіційної частини, начальник Управління МВС України в Житомирській області Юрій Івакін особисто відвідав стаціонарні пости роти, що розміщені в зоні, поспілкувався із працівниками міліції, які здійснювали чергування, ознайомився з матеріально-технічною базою, умовами перебування, взяв до уваги  проблеми та побажання правоохоронців.

З метою покращення побутових умов, від імені Управління              Юрій Івакін подарував міліціонерам для кожного поста по мікрохвильовій печі.

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації Чорнобильської аварії усі бійці роти були відзначені:  присвоєні  чергові звання, вручені відзнаки знаки МВС та УМВС.

Юрій Володимирович щиро подякував міліціонерам за самовіддану працю на благо народу України, побажав усім міцного здоров’я, щастя, благополуччя та родинного тепла.

Інна Базилюк, ст. інспектор ВЗГ України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі