Суспільство

У Житомирі діти співають мовою глухих

29 November 2010, 11:32

Діти з вадами слуху також можуть співати. Це довели у Житомирі. Жестовими піснями надихнулися дитячі вокальні колективи і почали дублювати свої виступи мовою глухих.

Глядачі також у захваті, деякі навіть кажуть, що хотіли б вивчати мову жестів у звичайних школах. Діана Ярмоленко не чує з дитинства. Зі своїми однокласниками, друзями та вчителями спілкується  мовою жестів. Та від більшості глухих дітей дівчинку відрізняє її захоплення співом. Свою першу пісню Діана вчила два тижні. Зараз витрачає на це не більше двох днів. Спочатку її глядачами були однокласники у школі-інтернаті для глухих дітей. А півроку тому дівчинка стала солісткою колективу "Надія". Разом із ансамблем вона виступала мало не у кожній школі Житомира. Співають артисти і жестами, і голосом.

Олег Поліщук, керівник ансамблю "Надія": "Дуже важко, якщо чесно, глухій дитині вивчити текст. Співають саме діти, які дуже наполегливі. Тому що їм треба вивчити текст, їм треба попасти в цей текст, їм треба апаратура хороша, щоб вони цей ритм відчули. Дуже важко їм співати. Набагато важче, ніж чуючим співати жестами".

Жестове виконання пісень надихнуло учасників із вокального ансамблю "Акварельки". Досі вони співали польською, але побачивши виступ глухих дітей, взялися вчити мову жестів.

Надія Гончарук, солістка ансамблю "Акварельки": "
Вирішили співати вокально пісні та ще й перекладати на жестову мову".

Вікторія Добровольська, керівник ансамблю "Акварельки": "
І у нас зараз в планах вивчити ще декілька пісень жестовою мовою. Вони самі це роблять. Їм це дуже цікаво".

Третьокласниця Валерія Блохіна має багато друзів з вадами слуху. Щоби краще їх розуміти, опановує мову жестів. Зараз вчиться разом із мамою. Але каже - хотіла, щоби мову глухих можна було вивчати на рівні з іншими мовами.

Валерія Блохіна, 3-класниця: "Англійську, російську та українську. Але я вважаю, що краще вчити жестову мову. Бо, коли поряд з тобою глухонімі діти, з ними треба розмовляти жестовою мовою".

Наразі у Житомирі мову жестів викладають у будинку культури українського товариства глухих. Там кажуть, - популярність таких уроків серед житомирян зростає. 

Оксана Трокоз, Роман Гринь, Житомир, 5 канал

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі