Влада

В погоні за сенсацією журналіст не лише проігнорував факти, а й образив дітей

18 April 2011, 18:04

16 квітня керівники області та група працівників Апарату Президента України взяли участь у загальнообласній акції «За чисте довкілля»: садили липовий сквер на території Кмитівського музею образотворчого мистецтва, досаджували фруктові дерева у саду Кмитівської школи-інтернату (Коростишівський район). В рамках заходу зустрілися з працівниками та вихованцями школи-інтернату, де перебувають діти з вадами фізичного та розумового розвитку. Поспілкувалися, подарували ком’ютерну техніку та телевізор, отримали подарунки від дітей – вироби з бісеру, зроблені своїми руками. Запрошені на захід були і представники ЗМІ. Колеги-журналісти брали інтерв’ю у кого хотіли, фотографували що здалось найбільш цікавим, записували відео. І згодом з’явилися матеріали про захід – різні, бо кожен журналіст мав власну позицію з приводу самої акції, її організації, доцільності. Позицію кожного у обласній державній адміністрації поважають, до думки представників четвертої влади прислуховуються, тому жодного разу ні керівники області, ні працівники апарату не втручались у професійну діяльність журналістів. Проте цього разу одним із матеріалів щодо акції обурились вже навіть колеги його авторів, журналісти. Один із інтернет-сайтів головний акцент у своєму звіті перед читачами із заходу зробив на тому, що вихованці школи на запитання, хто є Президентом України «хором» назвали прізвище колишнього Президента. Навіть якби не всі діти, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, згадали прізвище діючого Президента України, навряд чи цей факт викликав би обурення громадськості. Але якщо здоровий, досвідчений журналіст, який вважає себе професіоналом своєї справи, називає цей момент найяскравішим епізодом заходу, це вже викликає навіть не обурення, скоріше, щирий жаль. Тим паче, що, за свідченням учасників заходу – не лише представників влади, а й самих журналістів (вони готові підтвердити свої слова), вихованці Кмитівської школи-інтернату виявилися достатньо обізнаними і щирими. На відео, яким ми попросили поділитися телеоператора обласного телебачення, чітко видно і чути, що діти ( в усякому разі більшість з них) добре знають свого Президента і мають всі підстави образитися на дорослого дядю-журналіста. Відеозапис – це вже реальний документ, а не просто емоції. І цього разу, вибачте, колеги-журналісти, він ще й свідчення рівня журналістської етики. Та й стосовно участі гостей, зокрема, київських, у заході, до автора матеріалу є чимало запитань. Бо дерева вони садили (див. фото), і дітям подарунки дарували. І, головне, що для дітей школи-інтернату ця подія залишилася яскравим святом.

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

Коментар начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександра Пастовенського

16 квітня 2011 року вихованці та педагоги Кмитівської спецшколи-інтернату брали участь у Всеукраїнській акції «За чисте довкілля». Разом з дітьми та колективом школи працювали голова Житомирської облдержадміністрації Рижук С.М., голова обласної ради Запаловський Й.А., заступники голови облдержадміністрації, представники Адміністрації Президента України.

У цей день на території школи-інтернату було висаджено близько 100 дерев та кущів, прибрано територію навчального закладу, шкільний сад.

Гості вручили дітям подарунки: телевізор, комп’ютер, принтер.

Незважаючи на те, що вихованці школи-інтернату мають вади у фізичному та розумовому розвитку, вони активно працювали та спілкувалися з гостями, чітко відповідаючи на їх запитання.

Зокрема, на запитання хто є Президентом України, діти дружно відповіли: «Віктор Янукович».

Тому ми з обуренням прочитали на сайті «Житомир-інфо» спотворену інформацію щодо проведеної акції та спілкування школярів з керівництвом області.

Ще раз підтверджуємо: зустріч пройшла цікаво, діти чітко відповідали на поставлені запитання, задоволеними залишилися як учні, так і гості.

Пастовенський Олександр Вікторович, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації, кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник освіти України

Грабовська Ольга Вікторівна, директор Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Заслужений працівник освіти України Москальчук Любов Андріївна, головний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі