Суспільство

Міжнародні донори гостювали в Новограді-Волинському

21 November 2007, 10:21

20 листопада у рамках Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, був проведений оглядовий візит до Новограда-Волинського для міжнародних донорів з метою засвідчити успішне впровадження проектів місцевих громад щодо сталого розвитку.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

До складу делегації міжнародних донорів входили Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні – Олав Берстад з дружиною Еленою Берстад; Заступниця Постійного Представника ПРООН в Україні – Йоанна Казана-Вішньовецька; Координатор програм Швейцарського бюро співробітництва в Україні –Олена Литвиненко та інші представники ПРООН в Україні.

Протягом останніх 2,5 років, відколи було підписано «Угоду про партнерство» між ПРООН та Новоград-Волинською міською радою, місцевими громадами було впроваджено 17 проектів загальною вартістю 2,5 млн. грн., що принесли безпосередню вигоду понад 28 тисячам мешканців міста.

Технічна допомога Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй Новоград-Волинській міській раді доповнювалася підтримкою двох багатосторонніх донорів – Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС) та Посольства Королівства Норвегії в Україні.

Фінансові ресурси для реалізації проектів акумулювалися з коштів самих громадян (близько 13%), Програми розвитку ООН (20%), Швейцарського бюро співробітництва (12%), Посольства Королівства Норвегії (3%), Новоград-Волинської міської ради (35%) та інших спонсорів з приватного та громадського секторів.

Протягом візиту до Новограда-Волинського почесні гості та учасники відвідали ряд місць впровадження місцевих проектів сталого розвитку. Вони зустрілися із членами громади об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кедр», яке впровадило два проекти: «Побудова системи водопостачання та каналізації» (за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, 2006 р.) та «Покращення енергоефективності через ремонт даху, заміну вікон та реконструкцію під’їздів у будинку» (за фінансової підтримки Посольства Норвегії та ПРООН, 2007 р.). Після цього, відвідувачі спілкувалися із НГО «Піклувальна рада ЗОШ №5», яка у 2006-2007 роках впровадила проект із «Покращення навчально-виховного середовища через реновацію приміщення школи та встановлення нових енергозберігаючих вікон». Пізніше НГО «Новоград-Волинська жіноча рада» представила донорам свої досягнення у «Покращенні громадського здоров’я через реконструкцію приміщення під діагностичний центр».

Серед 17 проектів громад Новограда-Волинського, 7 були впроваджені громадами жителів (енергоефективність, системи водопостачання, каналізації, побудова спортивного майданчика і т.д.); 8 були пов’язані із закладами освіти (ремонт даху, заміна вікон, ремонт приміщень). Також НГО «Жіноча рада» впровадила проект із покращення громадського здоров’я шляхом реконструкції приміщення під діагностичний центр, який надає послуги пацієнтам з-поза меж міста в Житомирській області. У той же час, НГО «Фонд соціального захисту молодих інвалідів» створила Реабілітаційний центр для дітей та молоді з особливими потребами, який є прикладом для наслідування для багатьох інших міст.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі