Суспільство

У Житомирській області в дитячому будинку-інтернаті відкрито «Навчально – реабілітаційний Монтессорі-центр»

11 August 2011, 09:33

10 серпня відбулося відкриття «Навчально – реабілітаційного Монтессорі-центру» в Пугачівському дитячому будинку-інтернаті  Коростенського району для дітей з розумовою неповносправністю.

Про це повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА.

„В області 4300 дітей-інвалідів, - зазначила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна, - потрібно об’єднати зусилля влади, медицини, громадськості і створити для таких дітей відповідну інфраструктуру, щоб вони могла розвиватися”

В Україні існує чимало законів та нормативних актів, які гарантують право неповносправних дітей на реабілітацію, навчання та інтеграцію в суспільстві. В інтернатах 3 та 4 профілю, де проживають діти з важкими фізичними вадами, істотно бракує механізмів для реалізації цих прав. Де факто, чимало дітей деградують через умови життя, які передбачають лише харчування та базовий догляд. В інтернатах немає навчально-реабілітаційних програм з індивідуальним підходом, а кількість та кваліфікація персоналу дозволяє лише «доглядати», але не розвивати дітей.

Концепція соціально – педагогічної реабілітації за методом італійського медика та педагога Марії Монтессорі полягає в тому, щоб налагодити безперервний процес навчання дитини у спеціально створеному для неї розвитковому середовищі.

Методика Монтессорі дає можливість досягти значних результатів в адаптації дітей з глибокою розумовою відсталістю до вимог суспільства. «Діти стають більш комунікабельні, досягають творчих успіхів», - зазначив у своїй промові  керівник закладу, заслужений працівник соціальної сфери України Іван Гулідов.

В подарунок інтернату гості передали телевізор, ігри, чеки для придбання дитячого одягу. Також працівникам закладу і спонсорам були вручені подяки за сумлінне піклування дітьми .

Загальна вартість проекту «Навчально – реабілітаційного Монтессорі-центру» – понад 700 тисяч гривень, до яких входить капітальна реконструкція будівлі, оснащення, дворічна сертифікована програма з Монтессорі-педагогіки для педагогів Пугачівського дитячого будинку та щомісячна заробітна плата для 4 фахівців упродовж наступних двох років. 90% вартості проекту здійснено за кошти благодійних організацій.

З обласного бюджету на створення реабілітаційних центрів інвалідів в області направлено 4,5 млн. грн. Останнім часом такі центри відкрито у Коростишеві, Новограді-Волинському, Коростені, в найближчих планах – у Житомирі, Малині.

ФОТО Катерини Тарановської

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі