Суспільство

Прокуратура про Ботанічний сад: влада Житомира порушила закон ще в березні

19 August 2011, 16:12

У зв’язку зі значним суспільним резонансом, що виник навколо питання зменшення територію природно-заповідного фонду шляхом передачі частини земельної ділянки ботанічного саду Житомирського національного агроекологічного університету площею 5,8 га по вул. Корольова, 39 до земель міської ради не наданих у власність та користування з метою її подальшої реалізації через аукціон, прокуратура міста Житомира повідомляє наступне.

Питання законності виділення, надання, зміни цільового призначення та інших питань у сфері земельних відносин постійно перебувають під контролем прокуратури міста Житомира.

Перевіркою, проведеною з питань дотримання Житомирською міською радою законодавства, що регулює порядок вилучення та надання земельних ділянок встановлено, що Житомирською міською радою з порушенням  законодавства 03.03.2011 прийнято рішення № 101 «Про погодження документації із землеустрою щодо встановлення меж природно-заповідного фонду та погодження можливості передачі частини земельної ділянки по вул. Корольова, 39 до земель міської ради не наданих у власність та користування».

Про це повідомляє прес-служба Прокуратури міста Житомира.

Так, Житомирський національний агроекологічний університет на підставі Державного акта на право постійного користування землею у м. Житомирі використовує земельну ділянку загальною площею 49,6 га, в тому числі земельні ділянки із земель природно-заповідного фонду загальною площею 35,4 га (Ботанічний сад Житомирського національного агроекологічного університету), які згідно охоронного зобов'язання від 07.06.2010 землекористувачу передано під охорону Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області, як заповідний об'єкт.

Даний ботанічний сад оголошений об'єктом природно-заповідного фонду Постановою Ради міністрів УРСР від 22.07.1983 № 311 та віднесено до об'єктів загальнодержавного значення.

Відповідно ч. 1 ст. 150 Земельного кодексу України землі природно-заповідного фонду віднесені до особливо цінних земель, вилучення яких для несільськогосподарських потреб не допускається, за винятком випадків вилучення даних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, для будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі та зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, нафтових і газових свердловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, за постановою Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.

Незважаючи на викладене та всупереч зазначених вимог нормативно-правових актів, рішенням сесії Житомирської ради від 03.03.2011 №101, погоджено документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок природно-заповідного фонду Житомирського національного агроекологічного університету в м.Житомирі та зменшення території природно-заповідного фонду на 5,8107 га по вул. Корольова, 39 з можливістю передачі її до земель міської ради ненаданих у власність та користування для подальшого ефективного використання.

За результатами перевірки, 10.05.2011 прокуратурою міста опротестовано рішення міської ради  від 03.03.2011 № 101, як незаконне.

Проте, рішенням Житомирської міської ради № 187 від 14.07.2011 протест прокуратури м.Житомира фактично відхилено та доручено Житомирському міському голові звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з клопотаннями про зменшення території природно-заповідного фонду Житомирського національного агроекологічного університету в м. Житомирі за адресами вул. Корольова, 39 та про розгляд можливості передачі частини земельної ділянки по вказаній адресі до земель міської ради не наданих у власність та користування з подальшим продажем права на земельну ділянку.

У зв'язку із викладеним, прокуратура м.Житомира в порядку, встановленому ст.21 Закону України «Про прокуратуру» звернулась з позовом до суду про визнання протиправним і скасування зазначеного рішення Житомирської міської ради.

Вказане питання перебуває на контролі керівництва прокуратури міста Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі