23 April 2024, 16:31 Житомир: °C
Влад Пучич
Громадський діяч

Подальша доля героїв місцевих журналістських розслідувань

За минулих кілька років у Житомирі вийшло ряд гучних антикорупційних розслідувань. Їх героями ставали як правило чиновники керівних ланок із найрізноманітніших сфер - податкових і правоохоронних органів, військово-оборонної промисловості, освіти чи місцевого самоврядування.

 

Екс-головна податківиця Житомирщини Лілія Куришко відкрила бізнес-таланти чоловіка

 26088.jpegНедолюстрованим чиновником була виконуюча обов’язки начальника Головного управління Державної фіскальної служби області Лілія Куришко.

Служба має збирати податки, боротись з їх неплатниками і слідкувати за надходженнями у наш з вами спільний бюджет. Однак, до податківиці виникло багато питань - звідки у держслужбовця шикарний автопарк, маєток під Житомиром та мільйонні заробітки чоловіка, який розкрив свій бізнес-талант саме після приходу дружини на посаду у 2014 році.

Численні місцеві підприємці звинувачували Лілію Куришко у причетності до схем протиправного відшкодування ПДВ, тиску на бізнес та корупційних діях.

В кінці серпня 2015 року Лілію Куришко відсторонили від виконання обов'язків начальника головного управління ДФС в Житомирській області. Екс-чиновниця намагалась поновитись через суд, а наразі навчає студентів ефективно адмініструвати податки у якості доцента Житомирського державного технологічного університету.

 

 

Колишній заступник директора Житомирського бронетанкового заводу Серігй Лагута і розібрані бойові машини

1460545826_24.jpgКолишній заступник скандальновідомого директора заводу Сергія Бутенка пан  Лагута опинився на лаві підсудних. У червні 2015 року наше журналістське розслідування про корупцію на Житомирському бронетанковону заводі дозволило зробити висновок, що численні схеми на заводі мають авторство директора - Сергія Бутенка. Але на паперах здебільшогостоять підписи  його заступника - Сергія Лагути.

Міністерство оборони тривалий час не досить прискіпливо перевіряло стан справ на підприємстві. Під кінець 2013-го року пройшла перевірка, яка виявила розукомплектацію техніки до стану одного корпусу. Загальна сума нестачі - близько 11-ти мільйонів гривень.

Сергій Бутенко звільнений з посади, а заступник був заарештований 16 січня 2016 року.

Вже в грудні 2016 військова прокуратура завершила досудове розслідування і висунула підозру у заволодінні коштами держпідприємства на суму понад 23 млн грн

Можлива санкція - до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

 

Екс-начальник продбази ЗСУ Олександр Табенський і склад армійських харчів

 

05881864.jpgВвечері 14 грудня 2015 року у їдальні Житомирського торговельно-економічного коледжу  виявили склад армійських сухпайків - 300 коробок з 1,5 тисячі пакетів. На харчах знайшли маркування військової частини Вінницької області.

 

Їдальню та підсобні приміщення, де зберігалися та продавалися сухпайки, орендує приватний підприємець, колишній начальник продовольчої бази ЗСУ Олександр Табенський.

Обшук у підприємця, як і подальше слідство не знайшло доказів вини. Місцеві активісти пікетували військову прокуратуру, вимагаючи пришвидшити розгляд справи, але прокурори вважають, що підстав для оголошення підозри немає.

За рік розслідування поліція і військова прокуратура допитали понад 300 свідків, проведено 8 ревізій і 6 аудитів Міноборони, але відповісти, як сухі пайки опинилися у студентській їдальні, так і не змогли. Наразі Олександр Табенський вимагає повернути йому військове харчування.

 

Звинувачення у згвалтуванні, самогубство студентки та хабарі у медколеджі за директорства Володимира Клименюка

0_39608399fc15ca325a8f7e7ebb90f1e5.jpgІсторії з домаганнями директора до студенток, репресії проти учасників Євромайдану та неодноразові скарги на корупцію у закладі неабияк збурили громадськість Бердичева.

Через численні домагання Клименюка одна зі студенток покінчила життя самогубством, - стверджують одногрупники та рідні загиблої. Ряд інших студенток підтвердили факти підвищеної уваги до них з боку директора.

Колишні працівники медколеджу заявляють, що викладачі половину з премій повертали керівництву готівкою. Також популярною є “благодійність” першокурсників у розмірі від 8 до 20 тисяч гривень.

Після самогубства студентки Володимир Клименюк майже рік провів на лікарняному,  оформивши інвалідність.

У квітні 2017 року Житомирська обласна рада все ж спромоглась звільнити директора медколеджу, однак нове керівництво у навчальний заклад фізично не пускають, а справа із звільненням у суді.

Оновлено:

 

Після публікації даного блоку надійшла інформація, що 23 травня був представлений новий керівник Бердичівського медколеджу В'ячеслав Шевченко, а 26 травня підписано наказ про звільнення Володимира Клименюка із закладу.

 

Всі ці історії об’єднує одна приставка - “екс”. Більшість згаданих посадовців позбулись посад не в останню чергу завдяки гучним журналістським розслідуванням та подальшому тиску громадськості. Однак, звільнення із посади поки що залишається найвищою мірою відповідальності героїв матеріалів журналістів-розслідувачів.

 

Владислав Пучич,

Регіональний представник Інститут масової інформації у Житомирській області

 Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Посольства США