Суспільство

Житомирські екологи запевняють, що водою зі Случі можна користуватися, в РДА річку вирішили почистити

29 July 2016, 10:01

 Працівники Державної екологічної інспекції у Житомирській області обстежили р. Случ та її притоку р. Хомора у Житомирській області та відібрали 13 проб поверхневих вод. За результатами встановлено, що вода в річці Случ у нормальному стані.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

«13.07.2016 року було обстежено р. Случ та її притоку р. Хомора, а саме: р. Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння у р.Случ - с.Глибочок Баранівського району; р.Случ від смт.Миропіль Романівського району до м. Новоград – Волинський, який здійснює питне водопостачання з р. Случ. Обстеження проводилось  з  метою  встановлення якості води у річках та виявлення ймовірних забруднювачів водних об’єктів. Лабораторією Державної екологічної інспекції у Житомирській області під час обстеження було відібрано 13 проб поверхневих вод.  З яких, 3 проби води було відібрано з річки Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння в р.Случ. Лабораторними дослідженнями засвідчено, що якість води в річці покращилась по всіх показниках у порівнянні з пробами, які були відібрані та досліджені в березні-квітні 2016 року. Так вміст азоту амонійного зменшився в 5 раз, ХСК, БСК5 – в 10 раз, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми – від 2,3 до 7,4 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3). По річці Случ було відібрано 10 проб. З них, від смт. Миропіль Романівського району до м. Баранівка  відібрано 6 проб води. У порівнянні з пробами відібраними в березні-квітні 2016 року, видно що вода стала чистішою по всіх показниках: вміст азоту амонійного зменшився в 10 раз, ХСК, БСК5 – в 6 раз, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми – від 2,4 до 7,9 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3).

Далі від м. Баранівка до м. Новоград-Волинський відібрано 4 проби води з річки Случ, де видно що якість води залишається незмінною майже по всіх показниках, крім незначне погіршення спостерігається по  хлоридам, ХСК, сухому залишку та завислим речовинам в 1,2-1,4 рази, вміст розчиненого кисню коливається в межах від 10,9 до 7,5  по всій протяжності річки», – йдеться в повідомленні.

Екологи запевняють, що вода в річці Случ перебуває в нормальному стані.

«Така сама ситуація з якістю води в річці Случ спостерігалась у червні минулого року.   Таким чином, є достатньо підстав щоб засвідчити, що вода в річці Случ перебуває в нормальному стані і її можна використовувати для загального та спеціального водокористування, а саме напувати худобу, купатися, рибалити, поливати присадибні ділянки тощо», – повідомила прес-служба.

На сайті Житомирської ОДА повідомляють, що 27 липня в райдержадміністрації відбулось засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на річках Хомора та Случ., вирішили ще почистити водойми.

«Стан забруднених річок залишається небезпечним. Саме тому, усі його учасники радилися, як краще очистити водойми. Штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації розроблено технічне завдання по проведенню розчистки русла річки Хомора від донних мулових відкладів та осаду на території Першотравенської селищної ради. ТОВ « Поніківська картонно-паперова фабрика»  найближчим часом приступає до виконання робіт з проведення розчистки русла річки Хомора із застосуванням драглайну та мулового насосу від донних мулових відкладів та осаду на території Понінківської селищної ради  від місця скиду та на території Першотравенської селищної ради. А також забезпечить вивезення піднятих донних відкладень та осаду на власні очисні споруди», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, з 14 квітня Баранівська РДА оголосила надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня у зв’язку із забрудненням р. Случ, р. Хомора. 18 квітня на нараді в Житомирській облдержадміністрації вирішили звернутися до прем’єр-міністра з проханням перевірити усі підприємства, які знаходяться на річках Случ та Хомора. 19 квітня губернатор Сергій Машковський звернувся до жителівЖитомирської області з приводу надзвичайної ситуації природного характеру у Баранівському районі. Згодом обласна СЕС повідомила, що питна вода з водопровідних мереж м.Новоград-Волинський та м.Баранівкавідповідає гігієнічним вимогам.

22 квітня ОДА повідомила про результати досліджень біологічного матеріалу риби та бобра з річки СлучБаранівського району, проведені Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини: причинисмерті фауни із забруднених річок не встановлені, представники київських інститутів проводитимуть повторні лабораторні дослідження.На Понінківській картонно-паперовій фабриці, яка знаходиться в Хмельницькій області, створили робочу групу для детального вивченням ситуації із забрудненням річки Случ та її притоки – річки Хомори.

26 квітня на забрудненій річці в Житомирській області невідомі пошкодили очисні споруди. Житомирська ОДА повідомляла, що на Великодні свята знову відбувся несанкціонований скид відходів виробництва у річку Хомора, яка впадає в річку Случ.

Фото прес-служби Державної екологічної інспекції у Житомирській області

Фото з сайту Житомирської ОДА

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі