Суспільство

Реакція на ситуацію із забрудненням річок у Житомирській області: на Понінківській фабриці створили робочу групу

22 April 2016, 16:25

На Понінківській картонно-паперовій фабриці, яка знаходиться в Хмельницькій області, створили робочу групу для детального вивченням ситуації із забрудненням річки Случ та її притоки – річки Хомори.

Про це Житомир.info повідомили представники підприємства.

«Вже є напрацювання з обстеження берегів р.Хомора та р.Случ, виявлено факти несанкціонованих каналізаційних стоків від домогосподарств прямо в річку, є факти незаконного розорення сільгоспвиробниками прибережних смуг приток річки із подальшим застосуванням на цих землях гербіцидів та інших хімікатів. Всі ці дані, із залученням відповідних служб та інстанцій, будуть вивчатись та систематизуватись. Днями керівництвом фабрики ініційовано позачергову перевірку обласними екологічними інспекціями та санітарними службами за активної участі громадськості та представників відповідних служб, в процесі яких були відібрані проби води на аналіз. Результати аналізів будуть оприлюднені за 10 днів», - поінформували співробітники ТОВ «ПКПФ».

Керівництво фабрик готове до співпраці та конструктивного діалогу задля вирішення даної проблеми.

«Ми підняли підприємство з нуля, на його базі запустили два нових виробництва, виплатили всі борги попередніх власників. Ми дали віру в завтрашній день та стабільність майже тисячі працюючих, серед них жителі Баранівки та Першотравенська. Не хочеться, щоб безпідставно підривали авторитет фабрики, звинувачували лише наш колектив у екологічній проблемі. Підприємство на сьогоднішній день є бюджето та громадоутворюючим, тож від його діяльності залежить майже десять тисяч жителів селища Понінка», - сказав генеральний директор ТОВ «ПКПФ Сергій Коренєв.

Він переконаний, що для вирішення геоекологічної ситуації басейну річки Случ потрібна чітка, злагоджена дія всіх владних структур Баранівського та Полонського районів, щоб не допустити розгортання соціального конфлікту між громадами. План спільної роботи має включати інспектування всіх підприємств, приватного сектору, інших об’єктів , що знаходяться на берегах річок та приток, детальне вивчення всіх факторів та обставин. Лише така робота може дати чітку картину і допоможе побороти екологічне лихо в цілому.

Як повідомляв Житомир.info, з 14 квітня Баранівська РДА оголосила надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня у зв’язку із забрудненням р. Случ, р. Хомора. 18 квітня на нараді в Житомирській облдержадміністрації вирішили звернутися до прем’єр-міністра з проханням перевірити усі підприємства, які знаходяться на річках Случ та Хомора. 19 квітня губернатор Сергій Машковський звернувся до жителів Житомирської області з приводу надзвичайної ситуації природного характеру у Баранівському районі. Згодом обласна СЕС повідомила, що питна вода з водопровідних мереж м.Новоград-Волинський та м.Баранівка відповідає гігієнічним вимогам.

22 квітня ОДА повідомила про результати досліджень біологічного матеріалу риби та бобра з річки Случ Баранівського району, проведені Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини: причини смерті фауни із забруднених річок не встановлені, представники київських інститутів проводитимуть повторні лабораторні дослідження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі