Події

Апеляційний суд Житомирської області оголосив рішення по справі Володимира Савицького, який побив активістів Майдану

21 December 2016, 21:50

21 грудня на п’яте судове засідання по справі побиття активістів Майдану житомирянином Володимиром Савицьким, яке сталося 23 лютого 2014 року, до Апеляційного суду Житомирської області прийшли кількадесят активістів. Якщо одні підтримували потерпілих Гіссу та Манджоса, інші ж, представники «Правого сектору» - обвинуваченого Володимира Савицького.

«Я знаю його особисто дуже давно, він був нашим активістом під час дій на Майдані. Чому раніше не приходили? Тому, що були деякі справи, які були невідкладні, щоб прийти сюди. Сьогодні ми з нашою організацією, з нашими побратими прийшли підтримати Володимира Савицького, так як проти нього відкривають такі статті, де починають говорити про ті дії, які він не виконував. Він признав свою вину в тому, що зробив, але він змушений був це зробити, бо він був один і проти нього були виконані провокативні дії як з боку поліції, так і з боку того активіста, який не представився і вони нахабно почали виконувати такі дії, які вони виконали», - каже представник «Правого сектору» Борис Дорфман.

Розпочалося судове засідання із останнього слова обвинуваченого Володимира Савицького.

«Я вважаю, що даний конфлікт відбувся через неграмотність потерпілого. Якби він підійшов до мене і сказав, що він є представником Автомайдану, що він здійснює патрулювання разом із інспекторами ДАЇ, то я вважаю, тоді б такого і не відбулося. ДАЇшники, які навіть не знали про що ми говорили із потерпілим, про те як він мене принижував, - вони вийшли з машини, почали травити мою собаку та бити її палицею по голові. Що стосується Гісси, то я до нього ніякого відношення не маю. У зв’язку з цим, прошу вас прибрати ст. 121 ч.1 - усе, що пов’язано з нею. Зробити пом’якшений вирок по ст. 296 ч.4 і ст. 145 ч.2. Все життя я займаюсь спортом: плаванням, спортивною стрільбою, фехтуванням, велоспортом, легкою атлетикою і боротьбою. Свою вину визнаю повністю, раніше не мав судимостей. Хочу виплати найближчим часом усі моральні та матеріальні збитки, які я наніс. Тому, прошу Вас звільнити мене із СІЗО №8 та перевести мене на умовний термін». Все», - сказав обвинувачений Володимир Савицький.

Після цього суд пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення. Допоки присутні активісти з обох сторін чекали на рішення суду, між ними виник словесний конфлікт.

У нарадчій кімнаті судді перебували більш як дві години, опісля усіх присутніх запросили до судової зали заслухати вирок.

«Апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу захисника Грабчука в обвинуваченні Савицького задовольнити частково. Вирок Корольовського районного суду міста Житомира від 6 вересня 2016 року, щодо Савицького Володимира Володимировича, в частині визнання його винним в частині кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 121 ККУ та в частині вирішення цивільного позову потерпілого Гісси Дмитра Олександровича – скасувати, а в цій частині призначити новий судовий розгляд провадження в Корольовському районному суді міста Житомира. Вважати Савицького Володимира Володимировича засудженим за ч.4 ст. 296 ККУ до покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. В решті, вирок залишити без змін. На підставі ч.5 ст. 72 ККУ зарахувати Савицькому Володимиру Володимировичу до строку покарання строк попереднього ув’язнення із 7 вересня 2016 року по 21 грудня 2016 року. З розрахунку: один день тримання під вартою за два дні позбавлення волі. Ухвала Апеляційного суду набирає чинності з моменту її проголошення та в частині скасування вироку суду першої інстанції оскарженню не підлягає. В решті, може бути оскаржене у касаційному порядку, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до вищого спеціалізованого суду України протягом трьох місяців з дня її оголошення», - зачитав суддя Апеляційного суду Житомирської області Сергій Зав’язун.

Батько засудженого Володимира Савицького каже: хоч рішення суду і не зрозумів, та всеодно переконаний, що син невинуватий.

«Вирок суду я до кінця так і не зрозумів, і ще пораджусь із адвокатом. Я необізнаний у юриспруденції, погано було чути вирок, я так і не зрозумів, що там відбулося, не дуже зрозумів вирок суду. Зрозуміло, що одна людина не може напасти на чотирьох, зрозуміло хто і кого провокував. І якби до мене, там де я народився, прийшла людина з палицею, я б, напевно, вчинив так само», - говорить батько засудженого Володимир Савицький.

Потерпілий Гісса, позов якого не задовольнили, зізнається: налаштований боротися далі.

«Будемо продовжувати боротися на цю тему. Бачу, що є недопрацьовані мої покази, просто я їх давав у лікарні, одразу після травми, на це потрібно робити поправку. На сьогоднішній день ми будемо добиватися свого. Назад нам дороги немає», - зазначає потерпілий Дмитро Гісса.

Попри те, що рішення суду вже прийнято, представники «Правого сектору» продовжують називати засудженого майданівцем та революціонером і планують організувати на підтримку Володимира Савицького 24 грудня марш під назвою «Свободу революціонеру».

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі