Місто

Освіжувач, мочалки, туалетний папір – в житомирських дитсадках продовжують збирати «данину» з батьків

14 June 2017, 13:15

Батькам вихованців житомирських дитсадків продовжують видавати списки миючих засобів, побутової хімії та засобів для прибирання.

Про це 13 червня на своїй сторінці у Facebook написав депутат Житомирської міськради та батько 2-річної доньки Іван Фурлет.

 «Був присутній при закритті робочої групи з вивчення питання використання благодійних внесків у навчальних закладах. На жаль, є дві позиції: "як має бути в ідеалі" та "і так все нормально, все як хочуть батьки", які не знайшли компромісу і не випрацювали базових принципів і кроків до їх дотримання. Сподіваюсь @Mathey Khrenov не полишить цієї ініціативи і незабаром всі зможуть почати з базового рівня - публічної повної потреби шкіл.  А поки я особисто входжу в клуб "благодійників" з усіма його особливостями. Що ж, без скандалів паніки і звинувачень буду з'ясовувати, кому скільки і на що...», - написав Фурлет.

Укінці допису він прикріпив список, який, як він пояснив у коментарі Житомир.info, видали бабусі його дворічної доньки в одному з дитсадків Житомира. У списку – рідке мило, туалетний папір, сухі та вологі серветки, серветки для прибирання та мочалки для миття посуду, пакети для сміття і навіть освіжувач повітря.

Навіщо ясельній групі 20 чи 30 флаконів освіжувача повітря,  - стільки, скільки дітей у групі, – питання риторичне, зазначає депутат. Він збирається нанести візит до садочка і узяти з адміністрації пояснення стосовно списків та реальних потреб, - розповів Фурлет нашому сайту.

Про закриття робочої групи з питань благодійних внесків в соцмережі написала й член бюро Житомирського міського осередку Демальянсу Наталія Слободянюк.

«13 червня 2017 року робоча група, утворена для вивчення питання використання благодійних внесків у навчальних закладах Житомира, завершила свою діяльність. За рік роботи члени робочої групи НЕ дійшли єдиної думки з принципіальних питань: 
- хто визначає потребу закладу в товарах, роботах, послугах - батьки чи керівник; 
- чи мають право члени батьківських комітетів збирати благодійну допомогу серед інших батьків;
- чи можуть благодійні внески витрачатися на господарську (неосвітню) діяльність; 
- хто відповідає за проведення у навчальних закладах ремонтів», - написала активістка 13 червня.

Заступник Житомирського міського голови, голова вищевказаної робочої групи Матвій Хренов в коментарі Житомир.info розповів, що на 2017 рік з бюджету Житомира виділялися кошти на миючі засоби для шкіл та дитсадків.

«Це кошти виключно на миючі засоби і, здається, на туалетний папір. Тільки от яка це сума – не пам’ятаю. Це немалі кошти але вони, звісно, не закривають потреби всіх дитсадків та шкіл», - сказав він.

Заступник мера висловив свою думку щодо закриття робочої групи з питань батьківських внесків.

«Робоча група виявилася абсолютно некорисною, тому що її членам не вдалося прийняти жодного конструктивного рішення. Вона була створена на наполяганні окремих громадських активістів, які мають свою точку зору на певні проблеми. Дійсно, деякі питання вони піднімають правильно, але ті шляхи, які пропонуються для їх вирішення, не є юридично правильними. На мою думку, питання благодійних внесків має вирішуватись прозорим фінансуванням галузі, щоб не було потреби збирати ці кошти. А коли галузь недофінансована, завжди будуть суперечки», - сказав Матвій Хренов.  

На думку посадовця, ніхто не вправі заборонити батькам робити внески, якщо це не наполягання адміністрації закладу.

«Наразі на 2017 рік в нас є декілька варіантів, як зробити так, щоб не була потреба збирати ці кошти, окрім як за власним бажання батьків», - резюмував Хренов.

Нагадаємо, з 2016 року батьків житомирських школярів та дитсадківців збиралися звільнити від сплати коштів на побутову хімію: наприкінці 2015 року житомирські депутати проголосували за виділення з міського бюджету 1,6 млн грн на миючі засоби для закладів освіти.

У березні 2016-го влада Житомира пропонувала фінансувати потреби навчальних закладів з міського бюджету і звертатися по фінансову допомогу батьків лише по тим статтям, на які не вистачає коштів.

Як повідомляв Житомир.info, два роки тому координатори проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» громадської організації «Демократичний альянс жінок» говорили, що у Житомирі батьки протягом року передають школам та дитсадкам близько 14 млн грн благодійної допомоги, з яких обліковується менше третини. У 2015 році Матвій Хренов говорив, що в Житомирі збираються створити наглядові батьківські ради, які будуть контролювати витрачання коштів у навчальних закладах. Для легалізації батьківських внесків розглядали варіанти створення при навчальних закладах благодійних фондів або громадських організацій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі