Місто

Пасажири і влада Житомира розповіли, як ставляться до вимоги приватних перевізників платити за проїзд пільговиків

5 October 2017, 13:36

Переповнені маршрутки, які приїжджають з великим запізненням. З цим зіткнулася більшість житомирян, які в ранкову годину-пік чекали на громадський транспорт. Тож одні їхали тролейбусом, інші змушені були чекати.

«Маршрутка моя, яка щойно пройшла, вона була настільки повна, що в принципі не можна було зайти. Через це мені потрібно чекати ще 10-20 хвилин і запізнитися», - розповідає Антон Музиченко.

Вже на зупинці люди дізнаються, що напередодні ввечері перевізники попередили про невихід на лінію частину транспорту, бо не хочуть возити пільговиків за власний рахунок. Це зобов’язання перевізники взяли на себе у травні, коли підвищували вартість проїзду з 3 до 5 гривень, але тепер вимагають компенсації за цю послугу або скасування пільги. Думки пасажирів різняться.

«Он чекаю я 4-ку. Може це ще її не буде. Я користуюся мало, але поки дозволяється, то користуюся. Тому що 1200 пенсія, можна прожити? Можна поїхати, якщо платним зробити таке. Це жах. Це знущання над народом», - говорить пенсіонерка Галина Грищук.

«Я думаю, нема різниці: пенсіонер - не пенсіонер, а хто їде - потрібно платити», - розповідає Любов Кондратюк.

«Хоч я пенсіонерка, маю право безкоштовного проїзду, але рано в години-пік я їду тільки тролейбусом. Поважаю тих людей, які оплачують проїзд, щоб вони спокійно вільно проїхали у маршрутці», - каже Марія Ліпіліна

«Розумієте, коли не можна сісти взагалі в годину-пік у маршрутку, і пенсіонери не розуміють цього, то я негативно до цього відношусь», - ділиться думками Оксана.

«Заключали договір - вони ж про щось думали? Значить, їм було вигідно це? Чому їм зараз не вигідно? Я вважаю так: треба поставити у маршрутки такі ж касові апарати, як у тролейбусах, і бачити, є у них вигода возити, чи ні. Бо вони весь час говорять, що їм дуже невигідно нас возити. Не вигідно - розривайте договір з міською радою, може хтось прийде такий, кому буде вигідно», - говорить Віра Чудовська.

«Моя позиція - все має лишатися, як є. Якщо вони хочуть по 5 грн возити, то нехай возять і пільговиків. Купа отого хламу, на якому вони возять людей, яким можна зранку посилювати маршрути, якщо у них година-пік», - каже Олександр.

У міській раді порахували - вранці на деякі маршрути не вийшло майже 30% міських автобусів, їх відсутність частково компенсували, збільшивши кількість тролейбусів на лініях.

«Перевізники не називали це страйком. Вони говорили про технічну неспроможність випустити рухомий склад, але по факту зараз фіксуємо, що на всіх маршрутах транспорт виїхав, на деяких була зменшена кількість. Фіксували реально більші інтервали, кількість рухомого складу була менша, тим не менше на всіх маршрутах вони були. Вимоги про те, щоб перевізникам компенсували кошти, надходили і раніше. Але для того, щоб будь-що навіть теоретично компенсувати, має бути облік. А допоки перевізники не можуть забезпечити чіткого обліку і надати чітку інформацію, скільки конкретно кожного місяця вони перевозять, апріорі будь-які компенсації є неможливими», - розповів заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Мови про те, що пільговики будуть змушені платити за проїзд бути не може, наголошує член виконкому Руслан Годований, який голосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 грн.

«Я дійсно голосував, тому що були аргументи, що пільгові категорії будуть їздити безкоштовно. Прийшли перевізники, показали розрахунки, переконали, пішли на поступки громади. На жаль, вони не витримали своє слово і зараз грають не дуже чесно, пішовши до суду і не виконавши свої зобов’язання. Сьогодні ця пільга для пільгової категорії громадян затверджена законодавством. Транспортники, маршрутчики можуть вимагати її у міської ради, але вимагати гроші у людей вони не можуть. Якщо вони будуть це робити і порушувати законодавство, я буду ставити на виконком розірвати з ними угоди, переводити назад на 3 грн або шукати інших перевізників», - говорить член Житомирського виконкому Руслан Годований.

Після 10 ранку міський транспорт працює у звичному режимі. З’ясувати у перевізників, чи планують вони надалі влаштовувати страйки, нині не вдалося.

Як повідомляв Житомир.info, житомирський перевізник, який обслуговує 7 маршрутів, подав на мерію до суду, бо не хоче возити пільговиків, у Житомирській мерії дали юридичну оцінку наслідкам судового позову ПП «Шеріфф». ПП «Шеріфф» обслуговує 7 маршрутів: №№ 11 «Красовського –  Паперова фабрика», 19 «Лісове – Біомедскло», 19-А «с.Лісове – ЗОК», 30 «Мальованка – Северина Наливайка», 33  «Корабельна – Селецька», 47 «Богунія – майдан Путятинський» і 58 «Мальованка – Діагностичний центр».

Наприкінці травня 2017 року житомирських перевізників зобов’язали підписати додаткові угоди про безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян, після чого мер Житомира Сергій Сухомлин завізував рішення виконкому про тариф у 5 грн в маршрутках. Нові тарифи почали діяти з 1 червня 2017 року.

Наприкінці червня Ткачук повідомив, що перевізники сплатили перші штрафи за порушення умов договорів. У липні перевізники почали висловлювати відкрите невдоволення перевезенням пільговиків і приміськими маршрутками. Перед прийняттям виконкомом рішення про подорожчання проїзду перевізники збиралися влаштувати страйк, але Олександр Янчук повідомив, що страйку не буде, а будуть перемовини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі